Negyvenezer felett a brit halálos áldozatok száma

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Meghaladta péntekre a negyvenezret az új koronavírus okozta Covid-19-járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

A brit egészségügyi minisztérium pénteki ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában 357 beteg haláláról érkezett bejelentés, így országosan eddig 40 261 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott. Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója márciusban, a járvány elhatalmasodásának kezdeti időszakában még azt mondta, hogy ha a nagy-britanniai halálos áldozatok számát sikerülne húszezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

Péntek esti tájékoztatásában az egészségügyi tárca közölte: a péntek délelőtt végződött egy napon 207 231 koronavírustesztet végeztek Nagy-Britanniában és 1650 új fertőzést azonosítottak. Az ismertetés szerint a járvány kezdete óta eddig elvégzett koronavírus-szűrések száma meghaladta az 5,2 milliót. A leletek közül 283 311 lett pozitív.

hirdetés

Matt Hancock egészségügyi miniszter, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta péntek este a Downing Streeten, elmondta: az eddig bekövetkezett, igazoltan koronavírus-fertőzés okozta 40 ezer haláleset őt és a kormányt is a Covid-19-járvány elleni erőfeszítések megkétszerezésére készteti. Grafikus ábrákkal illusztrált tájékoztatóján hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a halálozások napi száma – a rövid távú kilengéseket kiszűrő mozgó hétnapos átlag görbéjét tekintve – az április közepi tetőzés óta folyamatosan csökken.

A miniszter által bemutatott grafikon alapján április közepén megközelítette az ezret a koronavírus-betegség okozta napi halálesetek átlagos száma. Hancock elmondta azt is, hogy az “R” fertőződési ráta országosan 0,7-0,9 között van. Ez azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány nagy-britanniai terjedése lassul.
A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy az átlagon belül egyes országrészekben, főleg délnyugaton és északnyugaton magasabb a fertőződési ráta, és ez további óvatosságot indokol.

A péntek este ismertetett friss adatok szerint 571 beteg szorul lélegeztetőgépes kezelésre. Ez a legalacsonyabb szám a nagy-britanniai koronavírus-járvány tetőzése óta. A lélegeztetőgéppel kezelt koronavírus-betegek száma egy hete 740 volt és április 12-én tetőzött: aznap 3301 páciensnek volt szüksége lélegeztetésre. A nem intenzív ellátásban részesülőkkel együtt 7080 koronavírus-beteget kezelnek országszerte a brit kórházakban, 1205-tel kevesebbet, mint egy hete. A kórházi kezelésre szorulók teljes száma is április 12-én tetőzött: akkor 20 699 beteg feküdt a brit kórházakban Covid-19 megbetegedés miatt.

Kertész Róbert MTI


Kövessen minket Facebookon!