Az Egyesült Államokban két hónap óta hétfőn halt meg a legkevesebb beteg

járványban, fertőződött, fertőződtek, egyesült, Spanyolországban, fertőzött, Horvátországban, fertőzöttek, Olaszországban, kórházak, Csehországban, fertőzöttek, koronavírus, korona, orvos Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Vajda János

Az Egyesült Államokban két hónap óta hétfőn halt meg a legkevesebb beteg az új típusú koronavírus okozta fertőzés miatt.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő este közzétett adatai szerint az Egyesült Államokban vasárnap estétől hétfő estig 450 ember vesztette életét a Covid-19 nevű betegségben, vagy a vírusfertőzés szövődményeiben. Ezzel a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma 110 ezer 900-ra emelkedett és 1 millió 955 ezer a diagnosztizált fertőzöttek száma. Mintegy 506 ezer amerikai meggyógyult a fertőzésből, igaz, közben továbbra naponta is körülbelül 20 ezer új fertőzöttet regisztrálnak.

Deborah Birx, a Fehér Ház járványellenes munkacsoportjának egyik vezetője hétfőn egy tagállami kormányzókkal tartott telekonferencián aggodalmát fejezte ki, hogy a George Floyd erőszakos halála miatti tömegtüntetések ismét fellobbantják a koronavírus-járványt. Kifejtette, hogy bár sokan viseltek szájmaszkot, de közülük sokan hangosan kiabáltak, és ha fertőzöttek voltak, gyorsan továbbadták azt.

Az orvos megemlítette, hogy a megmozdulások során több városban megrongálták a vírusteszteknek helyet adó központokat is. Mint mondta: mintegy 70 vírustesztállomást, köztük patikákat rongáltak meg országszerte. A telekonferencián részt vett Mike Pence alelnök is. Arra sürgette a kormányzókat, hogy biztosítsanak a szájmaszkokat a tüntetőknek és hívják fel a figyelmet a társadalmi távolságtartás fontosságára. A járványügyi szakemberek véleményére hivatkozva Pence megjegyezte: a napsütés, a meleg és a párás levegő “biztos barátunk” a járványellenes küzdelemben.

Hétfőn New Yorkban – amely sokáig a járvány gócpontja volt – megkezdődött a város gazdaságának és mindennapi életének mérsékelt újraindítása. A város és New York állam vezetőinek reményei szerint az újraindítás második szakaszára két hét múlva kerülhet sor, abban az esetben, ha a fertőzések száma nem emelkedik – számolt be az MTI.


Kövessen minket Facebookon!