Egyre több németországi városból és járásból tűnik el a vírus

Egyre több németországi járásból és városból tűnik el az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2), a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint nagyjából harmadukban legalább egy hete nem tártak fel új fertőzést.

hirdetés

A németországi közigazgatás 401 alapegysége – járások, városok – közül 123-ban egyetlen koronavírus-fertőzést sem jelentettek az RKI-nak az utóbbi hét napon. Ez 30,6 százalékos arányt jelent. A járások, városok legnagyobb részében – 231 közigazgatási egységben – 100 ezer lakosra vetítve 5-nél kevesebb új esetet regisztráltak az utóbbi hét napon. További 43 közigazgatási egységben 5 és 25 között van az utóbbi hét nap alatt feltárt fertőzések 100 ezer lakosra vetített száma. A fennmaradó 4 közigazgatási egységben 25 és 50 között van ez a szám.

hirdetés

A járványhelyzet javulása révén országszerte egyre több korlátozást számolnak fel. A napokban a legtöbb tartományban a strandokat és az edzőtermeket is megnyitották, néhány tartományban mozik és színházak is működhetnek fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett. A legmerészebb lépést Türingia tartomány kormánya tette meg, keddi ülésükön elfogadott rendeletük szerint szombattól, június 13-tól nem kötelező szabály, hanem csak javaslat, hogy legfeljebb két háztartás tagjai, és maximum 10 ember tartózkodjon együtt, és a többiektől mindenki tartson legalább másfél méter távolságot. Azonban a szájat és az orrot takaró maszk viselésének kötelezettsége az üzletekben és a közösségi közlekedésben megmarad, és tömegrendezvényeket még Türingiában sem lehet tartani.

Az RKI-hoz hétfőről keddre 350 új fertőzésről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól. A tartományok többségében 10 alatt volt az igazolt új fertőzések száma. Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 184 543 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülő, vagyis a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek becsült száma 600-zal 170 200-ra emelkedett.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) 8711 regisztrált fertőzött halt meg, ez 37-tel több az egy nappal korábbinál.
Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő regisztrált fertőzöttek becsült száma 5600 körül van a 83,1 milliós országban.

MTI

hirdetés