Kevesebb búzatermés várható idén az Európai Unióban

nyári, európai Fotó: Pixabay

A szokatlanul meleg és száraz időjárás eredményeként jelentősen csökkenhet a kalászos gabonák terméseredménye az Európai Unió területén.

Az Európai Bizottság május 28-án csökkentette az EU-27-ek 2020/21-es búzatermésre vonatkozó előrejelzését 121,5 millió tonnára az egy hónappal korábban közölt, várható 125,8 millió tonnáról. Ez 7,1%-kal kevesebb, mint a tavalyi szezonban (2019/20) becsült termés mértéke, amely 130,8 millió tonna volt. Egy héttel korábban a EU Közös Kutatóközpontja (JRC) is valamennyi EU-ban termelt növény esetében – ideértve az őszi búzát is – csökkentette a várható hozamok mennyiségét. A két hónapos szokatlanul száraz és meleg időjárás következtében.

hirdetés

A tavaszi szárazság jelentős problémát okozott a búzatermesztők számára. Továbbá a vetés során kialakult kedvezőtlen időjárás is nehézségeket eredményezett a növények megfelelő gyökérzetének kialakulásában. Noha a közelmúlt esőzése némi javulást hozott a növények számára, azonban több csapadékra lenne szükség annak érdekében, hogy a betakarítás során ne legyen még több veszteség. Főként, ha a tavalyi kiemelkedő eredményeket nézzük.

A Bizottság szerint a terméseredményekben bekövetkező veszteségek befolyásolhatják a gabona harmadik országokba történő értékesítését. Az előrejelzés szerint az EU-27 búzaexportja a közelgő 2020/21-es szezonban 26,5 millió tonnát tesz majd ki. Szemben az egy hónappal ezelőtt prognosztizált 28 millió tonnával. Ez majdnem egynegyeddel kevesebb lenne, mint a 2019/20-ra becsült exportmennyiség, amely jelenleg 32,5 millió tonna.

Országonkénti becslések

A Bizottság arra számít, hogy Franciaországban – amely az EU legmeghatározóbb búzatermelője – csökken a legnagyobb mértékben, 22,6 %-kal a bruttó termelés mennyisége. Ez 32,3 millió tonna, az előző évi 39,6 millió tonnával szemben. Míg az országban a közelmúltban heves esőzések enyhítették a forróságot, ami ugyan némi javulást okozott, addig a FranceAgriMer mezőgazdasági ügynökség továbbra is úgy véli, hogy a növények a leggyengébb állapotban vannak a 2011-es vegetáció óta.

Románia búzatermelése várhatóan 8,7%-kal lesz alacsonyabb, így 9,2 millió tonnára esik vissza a tavalyi 10 millió tonnához képest. Eközben várhatóan Lengyelország termésmennyisége a 2019-es esztendőhöz képest nagyjából hasonlóan fog alakulni 11,1 millió tonna körül.

Az EB szerint Németországban a termésmennyiség várhatóan 3,6%-kal csökken, azaz 22,1 millió tonnára esik vissza a tavalyi 22,9 millió tonnáról. – Az őszi búza várható betakarítható mennyisége ebben az évben továbbra is elmarad még az előző év gyenge eredményétől is – nyilatkozta Guido Seedler, a német Raiffeisen Association (DRV) gabonapiaci szakértője. – Az idei termés várhatóan 3,3 százalékkal marad el az előző évhez, és közel 8 százalékkal az ötéves átlaghoz képest.

Ennek fényében a DRV lefelé módosítja a teljes betakarítási előrejelzést. A DRV szakértői a német gabonatermést közel 44,6 millió tonnára becsülik. Az őszi búza gyenge eredményének oka elsősorban az előző évhez képest jelentősen kisebb földterület. Az előrejelzés pontosságát azonban az elkövetkező hetek időjárása is befolyásolja. A március eleji csapadék reménykeltő volt, azonban több régióban sem bizonyult elegendőnek a meglévő vízhiány kompenzálásához – mondta Seedler. Németország a gyenge búzatermése nem kirívó példa Európában. Franciaország mellet az Egyesült Királyság szintén alacsony eredményre számíthat, mivel nem tudtak a megszokott területnagyságon termelni a tavaly őszi heves esőzések miatt.

Az Európai Unióból 32 millió tonna gabonát szállítottak harmadik országokba 2019. július óta. Összehasonlításképpen, ugyanez a teljes 2018/2019-es gabonakereskedelmi évben csak 23 millió tonna volt. Így az EU Oroszország után a világ második legfontosabb búzaexportőre lett. Az őszi búza kisebb területen való termesztése miatt megnőtt a tavaszi vetésű gabonafélék területe.

Egyéb gabonafélék és olajos magvak

Az EU kismértékben emelte a prognózisok alapján a várható kukorica (+ 2,7%, 69,5 millióról 71,4 millió tonnára) és árpa termésmennyiségét (+ 0,2%, 56,1 millióról 56,2 millió tonnára). Az olajos magvak esetében a Bizottság arra számít, hogy az EU őszi káposztarepce-termése a 2020 és 21 között időszakban mindössze 15,6 millió tonna lesz az előző előrejelzésben szereplő 16,45 millióhoz képest. Így az előző évi terméshez hasonlóan rendkívül alacsony mennyiség várható.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara