Szlovénia hétfőtől újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat

Fotó: Pixabay

Szlovénia hétfőtől újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat, és engedélyezi 500 főig a tömegrendezvények megtartását – jelentette be Jelko Kacin kormányszóvivő csütörtökön Ljubljanában.

Kiemelte: június 15-től már autóbusszal is érkezhetnek turisták az országba, erre eddig nem volt lehetőség. A válságstáb csütörtöki jelentése szerint az elmúlt 24 órában senkit nem diagnosztizáltak fertőzéssel, és nem regisztráltak új halálesetet sem, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 1488, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze hatan vannak kórházban, közülük senkit sem ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt tizennégy napban nulla és kettő között változott az új koronavírus-fertőzöttek száma, ez alól csak június 5. volt kivétel, amikor 5 fővel nőtt az esetszám.

hirdetés

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy napban nem nőtt a fertőzöttek száma, és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következményeként, így a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 2249, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 106 maradt. Az elmúlt két hétben – kedd kivételével, amikor kettővel nőtt a fertőzöttek száma – az új eset száma nem haladta meg az egyet. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2132 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 7-en vannak kórházban, közülük senki sincs lélegeztetőgépen.

Zágráb és Ljubljana – április végétől és május elejétől – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több uniós ország, köztük Magyarország felé.

Kriják Krisztina MTI