Spanyolországban átlépte a 243 ezret az igazolt fertőzöttek száma

teljes körű zárlat Németországban, Kondoroson, fertőzöttek, korona, koronavírus, Horvátország, Szlovénia, járvány terjedése

Spanyolországban átlépte a 243 ezret az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken.

A szaktárca jelentése szerint az elmúlt egy napban 155 új koronavírusos esetet regisztráltak. Egy hét alatt 25-en hunytak el a fertőzés következtében. A halálesetek összesítését a minisztérium átmenetileg felfüggesztette a héten, amíg a korábban tapasztalt feldolgozási hibákat ellenőrzik a tartományok. A nyilvántartásban továbbra is a korábban már közölt 27 136 halálos áldozat szerepel.

hirdetés

Sajtótájékoztatóján Salvador Illa egészségügyi miniszter azt mondta: 90 napja lépett életbe a járvány miatti szükségállapot, amely lehetővé tette olyan rendkívüli intézkedések bevezetését mint például az állampolgárok szabad mozgásának korlátozása.
Jövő hétfőtől, az ország területén elsőként, Galicia tartományban már nem lesz érvényben a szükségállapot, mivel a térség minden, ezzel kapcsolatos járványügyi előírásnak megfelel. Azonban ez nem jelenti azt, hogy megszűnnének az egészségügyi korlátozások, egyebek mellett továbbra is kötelező marad a maszkviselés minden olyan nyilvános helyen, ahol nem lehet betartani az előírt minimum másfél méternyi távolságot másoktól.

A kereskedelmi és vendéglátó egységekben, kulturális intézményekben tovább növelik a befogadható létszámot, de továbbra sem érhetik el a 100 százalékos kapacitást. A jövő héten újabb területeken kezdhetik meg az enyhítés utolsó, hármas fázisát, amely így már összesen 34 millió embert, vagyis az ország lakosságának mintegy 75 százalékát fogja érinteni. A szükségállapot hivatalosan június 21-ig tart, azt követően megszűnnek a belföldi utazási korlátozások, a határokat július elsején tervezik megnyitni a külföldi turisták előtt.

Fehér Krisztina MTI

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!