Augusztus közepén rendezik meg idén a Gyulai István Memorial versenyt

Gyulai Forrás: MASZ

Augusztus 19-ére került a jubileumi idei Gyulai István Memorial verseny, az eltolt idény elejére, és négy sztár jövetele már biztos.

hirdetés

Ez megerősítést nyert a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj főszervezői tartottak Budapesten, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. De az is kiderült, hogy az idei viadal ismét új időpontra került, amin nem kell csodálkozni, hiszen a 2020-as versenynaptár két legfőbb ismérve a bizonytalanság és a rugalmasság. Nos, most úgy áll a helyzet, hogy augusztus 19-én szerdán lesz a jubileumi 10. Gyulai Memorial két Gyémánt Liga-verseny, a 16-ai gatesheadi és a 23-ai stockholmi között. Ezt most már véglegesnek szánják a szervezők.

hirdetés

Persze az eddigieket is annak szánták, csakhogy a koronavírus közbeszólt. Ahogy az egész világot, úgy az egész sportvilágot is fenekestől felforgatta, és ebben vastagon érintett az atlétika is. Pláne a nemzetközi atlétika, amelyben pedig vastagon érintett a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj. A megmérettetés ettől az évtől kezdve a World Athletics Continental Tour gold minősítésű sorozatának része. Efölött csak a Gyémánt Liga áll rangban, patinában. Míg alatta a silver és a bronze sorozatok meg a megannyi egyéb kis nemzetközi viadal. Szóval aranyfokozatú a magyar nagydíj, ugyanaz a kategória, mint a turkui Paavo Nurmi Games, a hengelói Fanny Blankers-Koen Games, a tokiói Seiko Golden Grand Prix, az ostravai Golden Spike vagy a zágrábi Boris Hanzekovic-emlékverseny – és magasabb kategória, mint mondjuk a berlini ISTAF elnevezésű viadal, vagy éppen a bydgoszczi Irena Szewinska Memorial, amely dátuma jelenleg ugyancsak augusztus 19.

Éppen ezért jelentős fegyvertény, hogy már elkötelezte magát a Gyulai István Memorial mellett a kalapácsvetésben négyszeres világbajnok Pawel Fajdek, aki inkább versenyez az olimpiai bajnoki Pars Krisztián valamint a világbajnoki bronzérmes Halász Bence ellen, mint a hazájában. Ő az egyik sztár, aki visszaigazolta részvételét a székesfehérvári Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban. És ott lesz a 2019-ben a világ legjobb atlétanőjének választott 400 gátas olimpiai és világbajnoki címvédő, a tavaly két világcsúcsot futó Dalilah Muhammad, a férfi hármasugrás kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnoka, ötödik alkalommal visszatérő vendég, Christian Taylor, illetve a nálunk ugyancsak nem először (speciel negyedszer) vendégeskedő 400 méteres világbajnoki címvédő, Steven Gardiner. De a békéscsabai kötődésű Márton Anita is rendszeres résztvevője volt a versenynek a korábbi években.

Ami viszont már eldőlt és pénteken el is hangzott, tehát bejelentésre került, az a 10. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj nemzetközi versenyprogramja. Amely szerint a férfiak 100, 200 és 400 méteres síkfutásban, 110 méteres gátfutásban, hármasugrásban, diszkoszvetésben és kalapácsvetésben versenyeznek idén. A nők pedig 200 és 400 méteres síkfutásban, 100 és 400 méteres gátfutásban, távolugrásban és kalapácsvetésben. Ezek mellett természetesen ebben az évben is lesznek hazai versenyszámok. Ezekről később születik döntés. Arról viszont már most megszületett, hogy 2020-ban nem lesznek Székesfehérváron olyan futószámok, amelyek nem külön sávokon zajlanak. Az ezekre vonatkozó jelenlegi iránymutatások ugyanis szinte betarthatatlanok – olvasható a Magyar Atlétikai Szövetség weboldalán.

hirdetés