A diákok foglalkoztatásánál is kell munkaszerződést kötni

diákmunka, nyári, Sarkadi, diákok, diákmunka, munkaerőpiacon Fotó: Pixabay
hirdetés

A diákok foglalkoztatásánál is írásban megkötött munkaszerződésre van szükség. Ebben meg kell határozni az alapbért és a munkakört. Ezen felül célszerű, de nem kötelező rögzíteni a munkaviszony időtartamát, a munkavégzés helyét és a napi munkaidőt – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára kedden Budapesten.

Schanda Tamás emlékeztetett, hogy a Munka törvénykönyve szerint a 16 évnél idősebbek vállalhatnak munkát. A szabály alól kivételt képez az iskolaszüneti munka, mert ebben az időszakban a 15. életévüket betöltöttek is dolgozhatnak. Felhívta azonban a figyelmet, hogy a 18 évesnél fiatalabb diákok munkába állásához szükség van a szülők írásos hozzájárulásához is. Ebben az esetben a munkáltató és a diák között létrejött munkaszerződés csak a szülői hozzájárulással együtt érvényes.

hirdetés

Az államtitkár elmondta, a diákok foglalkoztatásánál is érvényes a minimálbér és a garantált bérminimum: amennyiben a tanuló napi nyolc órát dolgozik, akkor havonta legalább bruttó 161 ezer forint, ha középfokú végzettséget vagy szakképzettséget igénylő munkát lát el, akkor pedig bruttó 210 600 forint illeti meg – írja az MTI.

hirdetés