A Kemény-tagintézményben is felkészültek a nyári gyakorlatra

kemény Fotó: Körös Hírcentrum (archív felvétel)

A Békéscsabai Szakképzési Centrum tagintézményeiben jól halad a vizsgák lebonyolítása, a nyári gyakorlatok szervezése. A Kemény-tagiskolában a nyári gyakorlatok megszervezése jelentett például kihívást – árulta el Skultétiné Barna Anita, az iskola igazgatója.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában is kisebb zökkenőkkel, de sikeresen álltak át március közepén a digitális oktatásra. Volt olyan pedagógus, aki már az első naptól kezdve online órákat tartott. Több diáknak volt szüksége laptopra az otthoni munkához, ebben tudtak segíteni – tette hozzá Skultétiné Barna Anita. Az internetes tartalmak használatában, a különböző segédprogramok bevetésében sokat léptek előre a tanárok. Ez mindenképpen pozitív hozadéka ennek az időszaknak. Különleges esemény volt, hogy a trianoni megemlékezés is a közösségi oldalon zajlott.

hirdetés

A szakmai gyakorlat esetében is a digitális oktatás került előtérbe. Voltak nehezebben megvalósítható feladatok, mint például az autószerelő tanulók gyakorlati képzése. Ebben az esetben a műhelygyakorlatot nehéz volt helyettesíteni. Így inkább terveket készítettek a diákok egy-egy munkafolyamat elkészítésére. Több tanulónak jót tett a távolságtartás, szívesebben, jobban végezte otthon a kiadott feladatokat.

Vizsgára személyes konzultációkon készültek a tanulók. Kislétszámú csoportokban jártak be az iskolába, hogy fel tudjanak készülni. Vizsgadarabokat nem kellett készíteni, de a felkészülés ennek ellenére lelkiismeretesen zajlott. A műhelyben, akár a vizsga, akár a felkészülés során, minden előírást betartottak. A vizsgák egyelőre szép eredményekkel zajlanak.

A nyári szakmai gyakorlatok esetében nehézséget okoz, hogy több vállalkozás is visszamondta a szerződést. Akinek nincs szerződése, az az iskolai műhelyben, vagy digitális formában tudhatja le a gyakorlatát. Projekteket készítenek, csoportokban dolgoznak majd. Már a veszélyhelyzet kezdetén tervezték, hogy szerveznek bent is gyakorlatot, erre fel voltak készülve.

A korlátozások ideje alatt az intézmény fejlesztésére is lehetőség volt, például az udvar rendezésére. Továbbá elkezdődött egy fejlesztőszoba kialakítása, egy gyakorlati öltözővel külön a diákoknak és tanároknak. Eddig egy átalakított helyiségben kapott ez helyet, most pedig méltó helyisége lesz. Elkezdődhettek a festések, felújítások. A szőnyegek, függönyök cseréje is megvalósulhatott. Emellett abban is segítséget kapott az iskola, hogy az eddig sorra nem került nyílászárókat kicseréljék.