KINCS: nőtt a férfiak gyermekvállalási kedve

KINCS, szülők Fotó: MTI/Kovács Tamás
hirdetés

Nőtt a férfiak gyermekvállalási kedve – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) stratégiai elnökhelyettese az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Futó Szöveg

Molnár Balázs, aki maga is háromgyermekes édesapa, elmondta: az elmúlt tíz évben mindössze egy évvel nőtt az édesapák átlagéletkora. Némi átrendeződés tapasztalható azonban. A 35 év alatti édesapák száma húsz százalékkal csökkent, míg a 40 év felettieké megduplázódott. Arról is beszélt: a családvédelmi akcióterv bevezetését követő saját felmérésük szerint több férfi szeretne kettő vagy három gyermeket, mint nő. Magyarországon döntően a kétkeresős családmodell érvényesül. De a férfiaktól tradicionálisan elvárják, hogy gondoskodjanak a család anyagi biztonságáról. Azonban egyre nagyobb az igény arra is, hogy minőségi időt töltsenek a gyermekeikkel – mondta.

hirdetés

Beszámolt egy a koronavírus-járvány alatti kutatási eredményükről is, miszerint az emberek 24 százaléka tudott több időt tölteni a családja körében, és a családok 40 százalékában jobban tudták megélni a hétköznapokat úgy, hogy össze voltak zárva. Kitért arra is, hogy azok a fiatalok, akiknek jó viszonyuk volt az édesapjukkal, 80 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek boldog felnőttek, mint akiknek nem. Hozzátette: a családjuk életében aktívan részt vevő férfiaknak a többieknél négyszer nagyobb esélyük van a hosszabb életre – írja az MTI.

hirdetés