Magyarok Kenyere: 15 millió magyarban gondolkodnak

magyarok kenyere Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A Magyarok Kenyere Alapítvány a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program lebonyolításában közreműködés és karitatív tevékenysége mellett egyre komolyabb szerepet játszik a mozgalom tágabb értelemben vett céljainak megfogalmazásában és megvalósításában, a Kárpát-medencei gazdaegyüttműködés továbbfejlesztésében.

hirdetés

A Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom segítő összefogása egész éven átívelő esemény-sorozattá nőtte ki magát. – Az adományozók száma évről évre nő. Ez az alapítvány szempontjából is fejlődést és fejlesztést igényel – mondja Rittlinger József, az alapítvány kuratóriumának elnöke. – 2020 a Nemzeti Összetartozás Éve, ennek szellemében készültünk az esztendőre. De nem mehetünk el szó nélkül az aktuális kihívások, az aszály és a koronavírus mellett. Ez a program eredményessége és szervezése szempontjából tartogat nehézségeket.

hirdetés

Rittlinger József elmondta, a Magyarok Kenyere program működtetését új alapokra helyezték, egy állandó szervezőcsapat felállításával hatékonyabb a koordináció. Fontos az alapítvány megerősítése, hogy a lebonyolításban központi szerepet játszhasson a jövőben. Számos lehetőség nyílik azzal, hogy hamarosan közhasznú státuszt szerez, illetve immár közvetlenül gyűjti a pénzadományokat is. A program tapasztalata, hogy a liszt mellett más jellegű segítségre, a szakmai tudás és technológia megismertetésére is komoly igény mutatkozik. De hosszabb távú céljaik is az együttműködés kiterjesztését irányozzák elő. Ebben a pénzadományoknak és hatékony, átlátható felhasználásuknak nagy szerepe van, a gazdák mellett minden jó szándékú honfitársunk felajánlására számítanak.

És persze a kihívások közepette is szeretnék zökkenőmentesen lebonyolítani a búzagyűjtést, adományozást. – Célunk, hogy a megyékben összegyűjtött lisztből egyre több megyei karitatív szervezet részesüljön. Továbbá fontos a program kárpát-medencei jelentőségének növelése, a határontúliakat segítő források hasznosulásának elősegítése; összekötő kapcsot képezni az anyaországi szakmai, civil és gazdasági szervezetek, valamint a külhoni gazdálkodók között, közvetítő közegként funkcionálni a szakismeretek, információk átadásában. Az azt igénylő külhoni gazdálkodók és szervezeteik részére vetőmaggyűjtést tervezünk, amellyel közvetett módon tudunk hozzájárulni a boldogulásukhoz, családjaik fenntartásához. Trianon után száz évvel itt az idő, hogy az összetartozásból közös gazdasági előnyöket is kovácsoljunk. A jótékonyság nemes célja mellett ehhez kérjük a magyar emberek támogatását határon innen és túl – emelte ki az elnök.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

hirdetés