Elismerésben részesültek a Békés Megyei Központi Kórház munkatársai

Fotó: Körös Hírcentrum

Semmelweis-nap alkalmából koszorúkat helyeztek el dr. Réthy Pál sírjánál Békéscsabán, majd a városháza dísztermében elismeréseket adtak át a megyeszékhely tagkórházának munkatársai részére.

hirdetés

Péntek délelőtt a sírhelynél tartott megemlékezésen Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa elmondta: Réthy Pál Békéscsabán hamar megkedveltette magát, a város egyik legjobban tisztelt embere lett. Ő volt az első orvos a városban, aki szlovákul tudott, és akit a nép bizalmába fogadott. 1844-ben tiszteletbeli vármegyei főorvosnak nevezték ki. Fontos feladatának tartotta, hogy a rossz állapotban levő közegészségügyet a holtpontról elmozdítsa.

hirdetés

Réthy Pálnak 1854-ben nyílt lehetősége az első ideiglenes kórház felállítására, amely csak átmenetileg oldotta meg a problémákat. 1864-ben egy városi középületben látták el a betegeket. A társadalmi közadakozást tovább folytatva, a korszerűbb kórház működését új épületben kívánták megvalósítani. A kórházi épület 1881-re készült el. Réthy Pál nagy érdemeket szerzett a város korszerű egészségügyének kialakításában, a különböző járványok leküzdésében.

A csecsemőhalandóság csökkentésében is szerepe volt, megszervezte Békéscsabán a bábaképzést. Dr. Réthy Pál 1896-ban hunyt el. A békéscsabai kórház 1989-ben vette fel a nevét.

A koszorúzást követően a Semmelweis-napi ünnepség 16 órakor a békéscsabai városháza dísztermében folytatódott.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszédében elmondta: önzetlenségből nap mint nap példát mutatnak az egészségügyben dolgozók és az elmúlt hónapok veszélyhelyzetében a bátorságukról is tanúbizonyságot tettek.

„Az egészségügyben frontvonalban szolgálatot teljesítők munkájának köszönhető, hogy Magyarországon sikerült, viszonylag jól megfékezni a járványt és a többi országhoz képest alacsony szinten tartani a fertőzések és a halálesetek számát. Az egészségügyben dolgozók mindig azzal a kockázattal végezték a munkájukat, hogy megfertőződhetnek. Köszönet jár ezért a bátorságért” – fogalmazott.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa beszédében kiemelte: a járványügyi veszélyhelyzet alatt: sikeres volt a védekezés. „Az időben meghozott hatékony intézkedéseket a lakosság és az egészségügyi dolgozók fegyelmezetten betartottak. Alkalmazkodnunk kellet a szokatlan körülményekhez és türelemre, megértésre volt szükség” – mondta, majd valamennyi dolgozónak megköszönte a helytállást és hogy segítették a védekezést.

Az eseményen átadásra kerültek a Békéscsabai Hűségdíjak. Íme a díjazottak névsora:

Dr. Albert Erika nyugalmazott felnőtt háziorvos, akinek a munkáját a hivatástudat jellemezte és aki feladatait nagy szeretettel végezte. 2020. március 31. napjától nyugállományba vonult. 38 évet dolgozott Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Csenki Gábor nyugalmazott háziorvos, akit nyugdíjba vonulásáig nagy türelemmel és szaktudással végezte a munkáját. 42 évet dolgozott Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Fekete István nyugalmazott házi gyermekorvos, aki tevékenységét állandóan körültekintéssel, odafigyeléssel és szakértelemmel végezte. 42 évet dolgozott Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Forvith József háziorvos, aki előbb a Réthy Pál Kórházban, majd 1994 óta háziorvosként dolgozik Békéscsabán, nagy szorgalommal és hivatástudattal. 30 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Hunya Katalin házi gyermekorvos, aki munkáját elhivatottan végzi, a gyerekek és szüleik nagyon szeretik és tisztelik. 30 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Huszár Ildikó gyermekorvos, aki 30 éve tanítja a hozzá forduló békéscsabai anyáknak az egészségmegőrzést, betegségmegelőzést az egészségesebb felnövekvő generáció érdekében. 30 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Kőnig János fogorvos, aki nagy szaktudással látja el Jaminai városrész betegeit. A betegei kedvelik, a munkáját tisztelik. 30 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Lóránt Gyöngyi körzeti nővér, aki munkáját nagy szaktudással és odaadással végzi. 25 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Pauló Jánosné nyugalmazott orvos-írnok, aki 1974-től kezdett el orvos-írnokként dolgozni háziorvosi rendelőben. Munkáját nagy szakértelemmel, odafigyeléssel végezte. 2020. március 21-től befejezte az egészségügyi alapellátásban végzett tevékenységét. 46 évet dolgozott Békéscsabán, az egészségügy területén.

Szabóné Szász Georgina körzeti nővér, aki dr. Hursán Ágnes szakmai munkáját már 15 éve segíti, a betegek elismerik szakmai tudását, kedvelik. 25 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Szajkó Annamária körzeti asszisztens, aki a 7. számú felnőtt háziorvosi körzetben végzi a körzeti ápolói feladatokat. Munkáját szereti, a körzet betegei kedvelik. 25 éve dolgozik Békéscsabán, az egészségügy területén.

Szilágyiné Császár Éva nyugalmazott körzeti asszisztens 2020. március 31. napjától vonult nyugállományba. Munkáját a betegek szeretete jellemezte. 40 évet dolgozott Békéscsabán, az egészségügy területén.

Dr. Vágréti Zsuzsanna nyugalmazott házi gyermekorvos, aki 2019. december 31. napjáig Békéscsabán a 3. számú gyermekkörzetben végezte gyermekorvosi feladatait. Munkáját nagyon szerette és nagy elhivatottsággal végezte. A körzetéhez tartozó gyerekek és szüleik tisztelték és becsülték szaktudását. 37 évet dolgozott Békéscsabán, az egészségügy területén.

A Réthy Emlékérmet idén dr. Szeberényi Zsolt főorvos érdemelte ki, a Réthy Nővér címet pedig Lengyel-Nagy Zsuzsanna, a Gasztroenterológiai osztály endoszkópos laborjának vezető asszisztense kapta. Az Év Szakdolgozója kitüntetésben Dávidné Carutasu Gabriellát, a Központi fizioterápia gyógytornászát részesítették. Kórházért Emléklapot vehetett át Pikóné Olej Mária és Andelic Mária.

Főigazgatói főorvosi dicséretben részesült a csabai kórház Betegszállítási csoportja; Kovács Katalin Ildikó, a Radiológia osztály képi diagnosztikai szakasszisztense; Kvasz Andrea, a Sebészeti osztály orvosírnoka; Molnár Anna, a Központi Műtő szakasszisztense; Vajda Éva, az 1. Ápolási osztály ápolója; Vetési Mária, az 1. Krónikus Belgyógyászati osztály ápolója és Virágné Babinszki Mónika, a Szülészet-nőgyógyászat osztály csecsemő- és gyermekápolója.

hirdetés