Négyszáz diák vesz részt a rendőrség bűnmegelőzési táborában

Fotó: Körös Hírcentrum

Nyolc hét alatt négyszáz diák vesz részt tartalmas programokon Békés megyében, a rendőrség bűnmegelőzési táborában. A kezdeményezés a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósult meg.

hirdetés

Jó közösséget teremteni, élményeket és hasznos tudást adni. Ez a célja annak a kezdeményezésnek, amelyet idén immár hatodik alkalommal valósít meg a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. Az „Át-Járás” táborban a korábbi években hátrányos helyzetű gyermekek kaptak lehetőséget arra, hogy egy-egy hétre kiléphessenek megszokott környezetükből, bővíthessék ismereteiket, ismerkedhessenek, barátokat szerezzenek. A tapasztalatok szerint a táborban összekovácsolódott társaság, a közösségi szellem, a megszerzett tudás olyan erőt ad a diákoknak, amelyre baj esetén támaszkodhatnak. A bűncselekmények megelőzésével kapcsolatosan kapott információk pedig abban segítenek nekik, hogy felismerjék, és elkerüljék a veszélyhelyzeteket. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ahogyan a korábbi években, idén is támogatta a programot, így ezúttal a hátrányos helyzetű gyermekek mellett rendészeti tagozatos hallgatók táboroztatására is lehetőség nyílt Gyulán.

hirdetés

A nyolchetes „Át-Járás” tábor első három hétben a rendvédelmi pálya iránt érdeklődő középiskolások vesznek részt a kifejezetten nekik szervezett foglalkozásokon. Az első turnus záróeseményén dr. Garamvölgyi László r. dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a tanács kiemelten kezeli a gyermek- és ifjúságvédelmet, a fiatalok képzését. A tábor résztvevőit, a rendészeti ügyintéző szakos hallgatókat leendő kollégaként köszöntötte.

Az esemény végét követően dr. Garamvölgyi László a Körös Hírcentrum kérdésére elmondta: jó volt ránézni a kadétokra. „Az egy hét alatt olyan kompetenciát sikerült kifejleszteniük, amit máshol nem tudtak volna megszerezni. Ha nem a rendészeti hivatást választják, a hétköznapi életben is kiválóan tudják alkalmazni az itt tanultakat. Ez az ismeret bőségesen elegendő ahhoz, hogy ne váljanak áldozattá, a másik, hogy elkövetők se legyenek. Az önkéntes jogkövetés nagyon fontos. Nagyon sok: jogi, kriminalisztikai, egészségügyi ismeretet szereztek és kiválóan teljesítettek. 43 olyan fiatalt láttam, akikre jó volt ránézni, ők a jövő nemzedéke.”

A dandártábornok a kétezres évek elején bekövetkezett digitális robbanásra is kitért. Mint elmondta: ez a nemzedék már digitális „bentlakó.” „Amikor megszervezzük nekik a különböző képzést és kompetencia fejlesztést, akkor ezt nekünk tudomásul kell venni. A digitális térben zajlik az életük egy meghatározó része, ügyeket intéznek, szórakoznak.  Ezzel együtt a kriminális veszélyek megvannak. Ha a megfelelő ismeretekkel fel vannak vértezve, akkor valószínűleg ott (a digitális térben) sem lesznek áldozatok” – fogalmazott dr. Garamvölgyi László, aki minden tekintetben kiemelkedőnek nevezte a gyulai tábort

A szervező Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője, Telekné Furák Mónika r. alezredes megköszönte a társszerveknek, a pedagógusoknak és munkatársainak, hogy a programok szervezésében, lebonyolításában részt vettek. Köszönetet mondott a diákoknak is azért, hogy a rendészeti témájú előadásokon, erőnléti gyakorlati foglalkozásokon fegyelmezettek, érdeklődőek voltak, és a közösségi programokban is aktívan, jókedvvel vettek részt.

Az ünnepségen a rendőrség és a Békéscsabai Szakképzési Centrum közötti együttműködést méltatta Vlcskó Pál, a centrum szakmai főigazgató helyettese. Kérdésünkre válaszolva elmondta: a Nemes Tihamér tagiskolában négy évvel ezelőtt indult el a bentlakásos rendészeti képzés, mely képzési forma nagyon népszerű. „Jelenleg minden évfolyamon két osztályunk van. Ez közel 200 tanulót jelent a rendészeti ágazatban. A technikumokra való átállás mellett, továbbra is megtartjuk ezt a képzési formát, együttműködve az Országos Rendőr-főkapitánysággal” – fogalmazott Vlcskó Pál, hozzátéve, hogy a tábor új színt visz az oktatásba, színes programokkal telhet a nyári gyakorlat egy része a diákok számára.

A rendezvény záróeseményeként dr. Kis Péter r. ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese minden diáknak egy emléklappal gratulált a teljesítményéhez, és kellemes nyarat kívánt valamennyiüknek.

Police.hu/Körös Hírcentrum

hirdetés