Továbbra is járványügyi készültség van, több országban még súlyos a helyzet

gulyás, járványügyi Fotó: koronavirus.gov.hu

A mai Kormányinfón is több a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információ elhangzott. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon. A világban a járványhelyzet rossz, de Közép-Európában az aktív fertőzöttek száma csökken – mondta. Reményét fejezve ki, hogy Magyarországon az aktív fertőzöttek száma – a jelenlegi 906-ról – a hétvégére 900 alá csökken.

hirdetés

A miniszter közölte: július közepén lehet kormányzati döntés a nagyrendezvények megtartásáról, amelyre augusztus 15-ig nincs lehetőség. Ha a járványhelyzet megengedi, és a kormány döntése ezt lehetővé teszi, akkor az augusztus 20-i Szent István-napi rendezvények megtartására már lesz lehetőség – mondta. Jelezve, hogy ez a gazdaság újraindításának is része lenne, hiszen a szolgáltató- és zeneipar, valamint a rendezvényszervezés szenvedte el a legnagyobb veszteségeket a koronavírus-járvány miatt.

A cél a munkahelyek védelme

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a munkavállalók számának csökkenésével kapcsolatban a “kevésbé pesszimista” forgatókönyv vált valóra: 120-130 ezer ember veszthette el az állását a vírus miatt. A kormány célja továbbra is az, hogy annyi munkahelyet sikerüljön teremteni, amennyi a vírus miatt megszűnt. Ezért jött létre a gazdaságvédelmi operatív törzs is Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével – közölte. A múlt héten már csökkent az aktív munkakeresők száma. Az elsődleges cél nem az, hogy az állam adjon munkát. De ha kell, ad, és ennek megfelelő intézkedéseket hoztak az elmúlt időben – mondta. Hangsúlyozta: beruházásokat támogatnak és segítik a munkahelyek megőrzését, mert minél több munkahely jön létre, annál hatékonyabban tudják kezelni a helyzetet.

Maszkviselés

Arról is kérdezték, hogy kell-e várhatóan egész nyáron a tömegközlekedésben és az üzletekben maszkot viselni. Gulyás Gergely elmondta: az operatív törzs heti rendszerességgel vizsgálja felül a védelmi intézkedéseket, a következő héten még biztos minden így marad. Ugyanakkor semmit nem szeretnének tovább fenntartani, mint szükséges – jelezte. Azt a kérdést, hogy a fővárosi önkormányzat “túlárazva vásárolt” védekezési eszközöket, nem kívánta kommentálni.

Sem teszteket, sem eszközöket nem lehetett könnyen beszerezni a járvány során, és mindenki onnan vásárolta meg, ahonnan tudta. Ha ezt balliberális gazdasági köröktől szerezte be a főváros, az nem meglepő. Ebben, függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti vezetésű az adott önkormányzat, megértő – tette hozzá.

Sikeres volt a lélegeztetőgépbeszerzés

A lélegeztetőgépek beszerzéséről közölte: indokolt volt a nem invazív gépek beszerzése is, mert a betegek jelentős részénél alkalmazható volt. Az elmúlt hónapokban a piacon mindenki örült, ha tudott rendelni lélegeztetőgépet, de nem volt garancia, hogy a rendelés meg is érkezik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tapasztalatai alapján a piacon most is jelentős az érdeklődés, mert az új fertőzöttek száma nagyon magas – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: a cél az, hogy amire nincs szükség, azt adják el – írja a koronavirus.gov.hu.

hirdetés