Kétszáznyolcvanmillió a nyári diákmunkaprogramra Békés megyében

diákmunka, diákok Illusztráció! Fotó: MTI/Balázs Attila

Legkevesebb kétezer 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát a kormány támogatásával július-augusztusban Békés megyében. A program Békés megyei megvalósításához a kormány 278.932.500 forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

hirdetés

A kormány idén 3 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a Nyári diákmunkaprogramot, így július 1. és augusztus 30. között országosan több mint 21 ezer diák juthat munkához és jövedelemhez.

hirdetés

A tanulók a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhetnek. Mindkét esetben maximum két hónapra vállalhatnak munkát, de míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzati diákmunka keretében a munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, illetve egyházi jogi személy lehet. A diákok havi munkabérét valamint az arra rakódó szociális hozzájárulási adót az állam 100 százalékig téríti meg. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén az állam a munkabér és a szociális hozzájárulási adó 75 százalékát fizeti meg, a fennmaradó bérköltséget és járulékait a foglalkoztatónak kell viselnie.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (161.000 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (210.600 forint/hó). Vagyis ez szakképzettséget nem igénylő munkakörök esetében havi 120.750 forint munkabér, szakképzettséget igénylő munkakörök esetében pedig 157.950 forint munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó támogatását jelenti.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket, ezt akár már most is megtehetik. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a foglalkoztatási területet pedig megadhatják. A nyári diákmunkaprogram részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

hirdetés