Autisták Országos Szövetsége: Megújul az Országos Autizmus Stratégia

Autisták Illusztráció: Pixabay

Az Autisták Országos Szövetségének kezdeményezésére, a kormány támogatásával bizottság jött létre az Országos Autizmus Stratégia megújítása érdekében. Ennek keretében áttekintik az elmúlt évek autizmussal élőket érintő programjait és továbbfejlesztik az eddig elért eredményeket.

A bizottság Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott és Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke vezetésével alakult meg. A közös munkában részt vesz még többek között az Autizmus Alapítvány és az Apró Lépések Egyesület. Valamint az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, a Heim Pál OGYI Mentálhigiéniai Központ, a Heim Pál Kórház Mentálhigiéniai Ambulancia, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Klebelsberg Központ és a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar.

Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta, az Autisták Országos Szövetségének koordinálásával munkacsoportok jönnek létre a korai fejlesztés, a szűrés, az oktatás és képzés, a foglalkoztatás, valamint a családok támogatása érdekében. Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, a korábbi Országos Autizmus Stratégia már 2008-ban készült. Az autizmussal élők, hozzátartozóik, valamint a velük foglalkozó szakemberek csoportja érdekében jött létre.

Kővári Edit, az AOSZ elnöke kiemelte, az Autisták Országos Szövetsége ernyőszervezetként 30 éve fogja össze a hazai autizmusban érintett közösséget, képviseli az érdekeiket. A bizottságtól azt remélik, hogy szakértők segítségével megvalósítható konkrét javaslatok születnek – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.


Kövessen minket Facebookon!