A központi költségvetés továbbra is biztosítja a járványügyi készültség és a gazdaságvédelmi intézkedések kiadásait

egy százalékos, 180 ezer, családi, anya, május 20, 1+1, szja, február, NAV, kata, költségvetés, számlagyár, bevallási, adómentesség Illusztráció: Pixabay

A költségvetés – ahogyan a veszélyhelyzet alatt, úgy a járványügyi készültség idején is – maradéktalanul biztosítja a koronavírus-járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat.

A járványügyi kiadások, a gazdaságvédelmi intézkedések és az uniós fejlesztések előfinanszírozásának eredményeként, az év első hat hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1837 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az idei év gazdasági és költségvetési folyamatait mára teljes mértékben átírta a koronavírus-világjárványnak a társadalom és a gazdaság minden részére gyakorolt hatása.

hirdetés

2020 első hat hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1837 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1534,3 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 11,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 313,9 milliárd forintos hiányt értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 390,0 milliárd forintot tett ki. 2020 júniusában a központi alrendszer 785,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. A 2019. évi azonos havi hiány pedig 213,6 milliárd forintot tett ki.

Idén június végéig 520 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. Például védőmaszkok, további védőeszközök, lélegeztető gépek beszerzése. 2020. június végéig összesen 489,5 milliárd forint fejlesztési célú uniós bevétel érkezett a költségvetésbe. A 2020. évi első féléves uniós kiadások ugyanakkor meghaladták a 1085,1 milliárd forintot. A költségvetésben létrehozott Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapjába továbbra sem érkezett uniós támogatás. A járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi. Emellett a hazai kiadások közül 2020. június végéig kiemelhetők a közúthálózat fenntartására és működtetésére (61,6 milliárd forint), a Falusi Útalapból (57,0 milliárd forint), a kiemelt közúti projektekre (55,0 milliárd forint) kiadott források.

Megemlítendő még a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (40,8 milliárd forint), a közúthálózat felújítására (37,4 milliárd forint), a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból (34,0 milliárd forint), a Modern Városok Program terhére (29,1 milliárd forint) kifizetett összegek. Továbbá jelentős összeget fordítottak a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására (24,6 milliárd forint) is. Megkezdődött továbbá az egészségügyi és egészségügyben dolgozók egyszeri rendkívüli juttatásának a kifizetése is – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.