Idén is kiosztották a Kincses Kultúróvoda díjakat

óvodafejlesztés, influenza, szolgáltatásokat, Békési, fejlesztési, Kincses, önkormányzatok, játszótér Illusztráció: Pixabay

Idén is kiosztották a Kincses Kultúróvoda díjakat. Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn ellátogatott a pályázat békéscsabai nyertes óvodájába.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva kiemelte: „amikor a legkisebbek nevelésébe, fejlesztésébe fektetünk, akkor a jövőbe fektetünk”. Nem lehet elég korán kezdeni a kultúrával való nevelést – tette hozzá. Nagyon fontos kulturális missziónak nevezte, amit az óvodák a kulturális kormányzat partnereként elvégeznek. Az óvodai foglalkozásokon keresztül játszva megismertetik a gyermekeket bábszínházakkal, színházakkal, népi kultúrával.

hirdetés

Az Emmi ötödik alkalommal hirdette meg a Kincses Kultúróvoda pályázatot valamennyi belföldi óvoda részére. A díjazottak Kincses Kultúróvoda 2020 címet feltüntető dísztáblát vehetnek át, és 1,3 millió forint pénzügyi támogatásra jogosultak. Fülöp Péter azt mondta: idén 29 intézmény nyerte el a címet, közöttük összesen 37,7 millió forintot osztottak szét.

A helyettes államtitkár kiemelte: jobbnál jobb pályamunkák érkeznek. A békéscsabai pályázatban például a könyvtárat, a múzeumot és a bábszínházat bevonva készítették el a programtervet. Az Emminek a pályázattal „kiemelt célja, hogy az óvodai és kulturális területen meglévő értékeket elismerje, és az óvodai, valamint a kulturális intézményrendszer együttműködését erősítse”.

A múzeumoknak, könyvtáraknak, közművelődési és művészeti intézményeknek kiemelt szerepük van a gyermekek személyiségformálásában, identitásuk erősítésében, képességeik kibontakoztatásában, erkölcsi és érzelmi fejlődésük ösztönzésében. Ennek érdekében szeretnék elősegíteni, hogy az óvodák egyre tudatosabban vegyék igénybe a kulturális intézmények küldetéséből fakadó, nevelést segítő programokat, és a kulturális tartalmak minél sokrétűbben épüljenek be az óvodák helyi pedagógiai programjába – tették hozzá.

Forrás: MTI

hirdetés