A mezőgazdasági munkavállalók július 15-től érvényes határátlépési feltételei

mozgás, határátkelő, határátlépési Illusztráció / Fotó: koronavirus.gov.hu

A Magyarországgal szomszédos országokban romló koronavírus-helyzet miatt hozott szigorított határátlépési intézkedések érintik a hazai agrárágazatba érkező dolgozókat is. Számukra július 15-től szinte ugyanazok az előírások érvényesek, mint amelyek a NAK kezdeményezésére májusban meghozott rendeletben voltak.

hirdetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére 2020. május 6-án megjelent kormányrendelet-módosítás lehetővé tette, hogy nemcsak a határ menti, hanem a szomszédos országok teljes területéről érkezzenek mezőgazdasági idénymunkások Magyarországra. Részt vehessenek ezáltal az esedékes betakarítási munkákban. Miközben Magyarországon a koronavírusjárvány-helyzet stabil maradt az utóbbi hetekben, a környező államokban ez kedvezőtlenül alakult. A hazai társadalom egészségügyi állapotának megőrzése érdekében a kormány határátlépést szigorító intézkedést hozott. Ennek részleteit a 341/2020. (VII. 12.) számú kormányrendeletbe foglalta. A témáról itt írtunk bővebben. A rendelet tartalmazza az agrárágazatra vonatkozó szabályokat is, amelyek szinte megegyeznek a május 6-án közreadott előírásokkal.

hirdetés

A 2020. július 15-től hatályos szabályok értelmében az agrárágazatban dolgozóknak és munkáltatóiknak a következőre kell ügyelniük. A dolgozók csoportos beléptetésére abban az esetben kerülhet sor, ha a munkáltató a tervezett belépés előtt legalább 48 órával az agrárágazatban dolgozók belépéséről – nevük megjelölésével – értesíti a kijelölt és igénybe venni kívánt határátkelőhely szerint illetékes határrendészeti kirendeltséget. Megadja a személyazonosításra alkalmas okmányának számát, a tervezett munkavégzés és a szállás helyét és a munkavégzés tervezett időpontját. Továbbá igazolni kell, hogy az agrárágazatban dolgozó egészségügyi vizsgálaton átesett. Ennek során COVID-19 fertőzés gyanúját nem állapították meg.

A belépéshez teljesíteni kell továbbá a határrendészeti és idegenrendészeti feltételeket. A Magyarországra belépett idénymunkásokat a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi. Ehhez kapcsolódóan a munkáltató az idénymunkás adatairól a belépés tervezett napját megelőzően három nappal köteles értesíteni a járványügyi hatóságot. A beléptetés feltételeiről és tervezett idejéről az agrárágazatban dolgozót előzetesen az agrárágazatban dolgozó munkáltatója az anyanyelvén írásos formában tájékoztatja. A Magyarországra történő belépést követő 14 napon keresztül mind a munkáltatónak, mind a dolgozónak be kell tartania a munkahelyi karanténra vonatkozó következő szabályokat:

  • az agrárágazatban dolgozót a beléptető határátkelőhelytől a munkáltatónak kell szervezett formában, csoportosan a szállás helyére szállítania, az egyéni utazás nem megengedett,
  • a szálláshely csak a munkavégzés céljából és csak csoportosan hagyható el,
  • az agrárágazatban dolgozó étkezéséről és ellátásáról a munkáltató gondoskodik,
  • ha az agrárágazatban dolgozó a munkahelyi karantén időtartama alatt bármilyen betegségre utaló tünetet tapasztal, köteles erről a munkáltatót azonnal tájékoztatni,
  • betegségre utaló tünetet észlelését követően az agrárágazatban dolgozó munkát nem végezhet, őt a munkáltató köteles elkülöníteni a többi agrárágazatban dolgozótól, és a munkáltató köteles egy órán belül telefonon tájékoztatni a járványügyi hatóságot.

A dolgozók Magyarország területéről való kiléptetését a tervezett kilépés előtt legalább 48 órával a munkáltató előre bejelenti a belépésre igénybe vett határátkelőhely szerint illetékes határrendészeti kirendeltségnek és a járványügyi hatóságnak.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

hirdetés