Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat a védett értékek megőrzésében

parlagi, természetvédelmi Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Horváth Márton/Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Világszerte július 31-én ünneplik a Természetvédelmi Őrök Napját, és hívják fel a figyelmet munkájuk fontosságára. Hazánk természeti értékeinek és kulturális örökségének megőrzésében töltenek be kiemelkedő szerepet a természetvédelmi őrök. Ők a 10 nemzeti park igazgatóság kötelékében látják el feladatukat.

hirdetés

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú. Mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak. A természetvédelmi őrök feladata rendkívül sokrétű. Nem csupán a védett területek, az ott található növény, állat- és gombafajok megőrzésében van kulcsszerepük. Ők biztosítják például az országban nyilvántartott 65 ezer régészeti lelőhely megóvását is. Egy fő természetvédelmi őr 8000 hektáron lát el konkrét szakmai feladatokat.

hirdetés

Emellett részt vesznek zoológiai és botanikai adatgyűjtésben, a védett területek állapotváltozásának felmérésében, segítik az igazgatóságok területkezelési, vagyonkezelési tevékenységét, de bekapcsolódnak a nemzeti parkokban folyó környezeti nevelési munkába is. Évente több ezer bejelentést kapnak bajba került, sérült állatokról – legtöbbször madarakról –, amelyek mentésében aktívan részt vesznek. A természetvédelmi őrök tartják a kapcsolatot a helyi lakossággal és a gazdálkodókkal, ennek a párbeszédnek köszönhető, hogy az esetek többségében sikerül megelőzni a konfliktusokat és a szankciókat.

Az elmúlt években újabb kihívásokkal kellett szembenéznie a természetvédelmi őrzésnek, ilyen például az illegális hulladéklerakás vagy gyújtogatás a védett területeken, védett állatok mérgezése vagy növények engedély nélküli gyűjtése. Egyre gyakrabban kell fellépniük az illegális terepmotorozással és quadozással szemben is.

Magyarország első természetvédelmi őre, Gulyás József 1922-ben kezdte meg munkáját a Kis-Balatonon, az ő nevéhez fűződik a magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag megmentése. Az első természetvédelmi őrszolgálat 1972-ben jött létre hazánkban, a Hortobágyi Nemzeti Park alapításával – tájékoztatott az Agrárminisztérium Sajtóiroda.

hirdetés