Három új Munkácsy-kép került a múzeumba

munkácsy Fotó: Munkácsy Múzeum

Három új, a Vidovszky család tagjait ábrázoló Munkácsy-festmény is színesíti majd a hamarosan megnyíló új állandó kiállítást.

hirdetés

A Munkácsy Mihály Múzeumban hamarosan megnyíló új Munkácsy állandó kiállítás közel ötmilliárd forint értékű műtárgyat tartalmaz. Tizenhat elemből álló Munkácsy-kollekciója a napokban három Munkácsy Mihály által festett eredeti alkotással bővült. A békéscsabai Vidovszky család tagjait ábrázoló, letéti szerződés alapján a múzeumnak átadott művek bemutatására 2020. július 30-án sajtótájékoztató keretében került sor.

hirdetés

Az egykor a betelepülő ősökkel Csabára érkező Vidovszky család egy rendkívül nagyvonalú ajánlattal kereste meg a békéscsabai intézményt. A Munkácsy Mihály által jól ismert és szeretve tisztelt felmenőiket, Vidovszky Jánost és nejét, valamint leányukat, Matildot ábrázoló portréhármas Békéscsabán, a Munkácsy Múzeumban való bemutatását kezdeményezték.

A Vidovszkyak egyetlen feltételt szabtak csupán. A családi arcképcsarnokot be kell mutatni a most készülő, oly régen várt, rendkívül izgalmasnak ígérkező Munkácsy-kiállításban. A Békéscsaba büszkeségének számító Munkácsy Mihály Múzeum több mint száz éves fennállása óta soha ennyi Munkácsy-mű nem szerepelt még az állandó kiállításban. Immár 19 eredeti alkotás lesz látható – számolt be honlapján a múzeum.

hirdetés