Magyarok Kenyere: idén különös jelentősége van az összefogásnak

magyarok Fotó: magyarokkenyere.hu

Idén tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július 31-én öntöttek össze ünnepélyes keretek között.

Az idén tízéves Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program kiemelt jelentőségű eseménye a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepe. Erre ezúttal a történelmi Magyarország középpontjában, Szarvason került sor. Az eseményen a nagyszámú magyarországi és határon túli magyar gazda mellett részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Valamint Nagy István agrárminiszter, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Illetve Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke valamint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke mellett számos országgyűlési képviselő és magas rangú közjogi méltóság is.

hirdetés

Valamennyi magyarországi megyéből és a határon túli térségekből érkeztek a magyar gazdák, hogy ünnepélyes keretek összeöntsék búzaadományukat. Az immáron szétválaszthatatlanul egybevegyült és megáldott búzaszemeket a Szarvasi Szárazmalomban, hazánk egyetlen működő lóvontatású malmában őrölték meg. A Magyarok Kenyere további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek meg az ünnepségre. A kovászt a felvidéki magyar közösségből, a sót az erdélyi Parajdról, míg a vizet Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától hozták határon túli gazdáink. A trianoni békediktátum 100 éves évfordulóján – hála a magyar gazdáknak – mostanra az egész Kárpát-medencében, sőt már a nagyvilág magyar közösségeiben is elmondhatjuk: „Egy kenyéren vagyunk”.

A búzaadományok gyűjtése július elején kezdődött, és tart egészen augusztus 20-ig. Magyarországon összesen 89, külhonban pedig további több tucat ponton gyűjtik a felajánlásokat. Ezeket húsz anyaországi és számos határon túli malomban őrlik majd meg. A koronavírus okozta helyzetben a szervezők a búzafelajánlás mellett kiemelten számítanak a Magyarok Kenyere Alapítványhoz érkező pénzadományokra is, hogy idén is biztosíthassák a több tízezer magyar gyermek és család ellátását – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!