A „Bánhidai diótorta„ lett 2020-ban a Békés Tortája

Békés, torta verseny, cukrász verseny Polgár Zoltán, Békés város alpolgármestere, Skara-Wittmann Edina Nóra (2. helyezett), Szabó Erika (1. helyezett), Gyöngyösi Zsuzsanna (3. helyezett)

Egy éven keresztül Szabó Erika „Bánhidai diótorta fantázianevű tortája viseli a Békés Tortája címet. Augusztus 10-én hirdetett győztest a békési cukrászmesterekből álló szakmai zsűri az idén első alkalommal meghirdetett Békés Tortája tortakészítő versenyen. A Békési Polgármesteri Hivatal által megszervezett és lebonyolított verseny nagy népszerűségnek örvend.

hirdetés

A Békési Járás településein élők körében először került megrendezésre a Békés Tortája tortakészítő verseny. A versenyre bárki nevezhetett kortól, nemtől függetlenül, ha érez magában kedvet és affinitást a tortakészítéshez. A Békési Polgármesteri Hivatal égisze alatt megvalósított megmérettetésre 15 nevezés érkezett a járás településeiről, köztük Békésről, Muronyból és Bélmegyerről – összegezte Polgár Zoltán, Békés város alpolgármestere.

hirdetés

A versenyzők igazán komolyan vették a versenyt, jó látni, hogy az otthonokban micsoda érdeklődés és tanulni vágyás van jelen a cukrász szakmát illetően. Nevezni 20 cm átmérőjű, kerek tortával lehetett, amely küllemében és díszítésében Békéshez köthető, és nem tartalmaz különleges alapanyagot, nem ehető díszeket a dekoráció sem. Az idei téma a dió volt, amely alapanyagként valamilyen formában meg kellett jelenjen a tortában.

Békés, torta verseny, cukrász verseny
Fotó: GaPix-Fotó

A zsűrit a szakma békési cukrászmesterei alkották, Nagy Lajos, Lagzi János, Sipaki István, Juhász Zoltán és Mucsiné Fodor Hajnalka, aki egyben a verseny ötletgazdája. A pontszámokat az íz, a kreativitás, a külalak és az összbenyomás értékelésével kaptak a versenyzők alkotásai. Nagyon örültünk, amikor megkerestek bennünket ezzel az újszerű ötlettel, hiszen településünkön, de a Békési Járás többi településén sem volt még példa ilyen versenyre eddig – tette hozzá az alpolgármester.

Teljes odaadással nyújtottuk a segítséget a verseny megszervezésében és lebonyolításában, reméljük, hogy a következő évben még többen éreznek majd kedvet a részvételre. Most egy éven keresztül Szabó Erika „Bánhidai tortája” viseli a Békés Tortája 2020 címet, amit a helyi cukrászdákban a Nagy-féle Cukrászdában, a Sipaki Cukrászdában, Lagzi János Cukrászdájában és  Juhász

A győztes torta, BÉKÉS TORTÁJA 2020: „Bánhidai diótorta” / Fotó: GaPix Fotó

Cukrászdában fognak árusítani 2020. október 1-től. A Békés Tortája vándorserleget mindig abban a cukrászdában láthatják a vendégek, ahol épp árusítják majd a tortát. A verseny 2. helyezettje Skara-Wittmann Edina Nóra „Kötődés” fantázia nevű tortája lett, a 3. helyen Gyöngyösi Zsuzsanna „Mézes Madzag” nevű tortája végzett. Különdíjat kaptak: Skara-Wittmann Edina Nóra („Kötődés”), Kertészné Kozma Enikő („Dióska”–diós-sóskaramell), Dudás Barbara („Madzagos sós-karamellás meggyes”), Szabó Erika („Bánhidai diótorta”) A különdíjasok a zsűrit alkotó cukrászok felajánlásait nyerték.

hirdetés