Átadta a március 15-ei állami kitüntetéseket az ITM államtitkára

szakképzésben, innovációs, egészségügyi, PCR, kitüntetéseket, schanda, helyközi, egészségügyi, diplomáját Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Március 15. alkalmából adományozott állami kitüntetéseket adott át az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn a budapesti Vigadóban.

A koronavírus-járvány miatt mostanra halasztott díjátadón Schanda Tamás kiemelte, hogy a munka becsülete Magyarországon és Közép-Európában még mindig a legnagyobb érték. A jól végzett munka ugyanis hazafiság. Az államtitkár 73 kitüntetést és elismerést adott át. Tízen vették át a Magyar Bronz, tizen a Magyar Ezüst és huszan a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, 16-an részesültek a Magyar Érdemrend Lovagkereszt, 17-en pedig Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetésben.

hirdetés

“Ez az ünnepség nemcsak a kitüntettek nagyszerű munkájának állami elismerése. Hanem valójában egyben nemzeti seregszemle azok körében, akik részt vesznek nemzedékünk nagy feladatában, az országépítésben” – hangsúlyozta. Megemlítette, hogy a kitüntetettek a magyar innováció “derékhadához tartoznak”. Példát mutattak elhivatottságból, mintát adtak munkabírásból, és sajátosan magas mércét állítottak fel szakmájukban. Elkötelezettségük ezért példa lehet minden magyar ember számára – mondta.

Schanda Tamás emlékeztetett arra, hogy öt hónapja Magyarországot is elérte a koronavírus, védekezésre kényszerült az ország. “Mint annyiszor a magyar történelemben, nem mi hoztunk magunkra a bajt, jött az magától. Magyarország azonban jól vizsgázott, és sikeresen vette az első akadályokat” – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy a koronavírus a kormány tízéves munkájának eredményeit sodorta veszélybe.

Tíz éve a csőd széléről hozták vissza az országot, munkaalapú és családbarát Magyarországot építettek. Ennek köszönhetően soha nem látott szintet ért el a foglalkoztatás 2020 elején és rekordalacsony volt a munkanélküliség. Az év elején már 850 ezerrel több ember dolgozott az országban, mint 2010-ben – közölte. Az elmúlt évtizedben a foglalkoztatási ráta 54 százalékról 70 százalék fölé emelkedett, a munkanélküliség ráta pedig 12 százalékról 3,5 százalékra csökkent. A magyar vállalkozások erősödtek, és nagy terveket szőttek, ebbe a sikerszériába csapott bele a vírus – fogalmazott Schanda Tamás.

A járvány rávilágított arra is, hogy annak a gazdaságnak erősebb az ellenállóképessége, amely önálló és saját gazdaságpolitikát folytat, ennek sarokköve a munkaalapú gazdaság. Ezért a legfontosabb vezérfonal a munkahelyek védelme, helyreállítása és újak teremtése, amelyet a kormány programjaival támogat – fűzte hozzá.

Forrás: MTI

hirdetés