Romániában megállt a napi új esetszám növekedése

Romániába, Németországban, Ausztriában, szlovéniában, koronavírus, ausztria, Románia Fotó: MTI/Veres Nándor (archív)

Romániában megállt az új típusú koronavírussal diagnosztizált személyek napi számának növekedése.

hirdetés

A stratégiai kommunikációs törzs által pénteken kora délután közölt adatok szerint az elmúlt 24 órában 1392-vel emelkedett az igazolt fertőzések száma, ami nagyjából az elmúlt két nap esetszámának felel meg. A napi adatok sorából kiderül, hogy egy hónappal ezelőtt, július 22-én emelkedett először ezer fölé a napi esetszám, és azóta csak a hétfői napokon jegyeztek ezernél kevesebb új fertőzöttet, amikor a vasárnap végzett, általában jóval kevesebb teszt eredménye került be a statisztikába.

hirdetés

A napi új fertőzések kéthetes átlaga e hét hétfőjén érte el az 1234-es maximumot, majd enyhén mérséklődött. E szám jelenleg 1219. A legtöbb új esetet (214) Bukarestben diagnosztizálták, de magas az esetszám Prahova (112), Bákó (79) és Bihar (67) megyében is. A Digi24 hírtelevízió kommentátora szerint gyakoriak a román tengerparton töltött nyaralás után diagnosztizált esetek. A vírusnak tulajdonított 42 új haláleset az elmúlt két hét átlagának felel meg.

A hivatalos közlés szerint 7303 fertőzött személyt ápolnak kórházban, 105-tel többet, mint egy nappal korábban. Az intenzív osztályon kezelt betegek száma ismét a valaha mért legnagyobb értékre, 497-re ugrott. Az új fertőzötteket több mint 25 ezer elvégzett teszttel sikerült kiszűrni. A tesztek közel felét kérésre végezték, többnyire olyan személyek számára, akik külföldön készülnek nyaralni, és a célország megköveteli az előzetes tesztelést.

A közölt abszolút számok azt mutatják, hogy a vírus megjelenése óta 76 355 személy fertőződött meg Romániában, közülük 34 523-an meggyógyultak, 3196-an meghaltak. Az országban több mint 1,61 millió tesztet végeztek. A napi jelentés szerint 5919 román állampolgár fertőződött meg más államok területén az új típusú koronavírussal, közülük 124-en meghaltak a fertőzés következtében.

MTI

hirdetés