A gólyáknak is kedveznek a kardoskúti pusztán kialakult vízállások

gólyát, kardoskúti, körös-maros Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Augusztus elején bőséges csapadék hullott a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti pusztán. Ennek köszönhetően nagyobb kiterjedésű vízállások alakultak ki a Sóstó és a Kis-Sóstó környéki gyepeken.

hirdetés

A sekély vízállások bőséges táplálékot, kedvező élőhelyet kínálnak a parti madarak számára. Több ezres sirálycsapatok, sztyeppi és dankasirályok, récék, cankók és fiókáikat vezetgető gólyatöcsök népesítik be a területet.

hirdetés

A gólyák számára szintén kedvező ez az élőhely, 30-40 példányos csapatokban járják a vízzel fedett pusztarészeket. A gólyacsapatokhoz már az idén kirepült fiókák is csatlakoztak. A különböző rágcsálók és rovarok a vízzel telített talajból könnyen a felszínre kerülnek, terített asztalt jelentve a gólyák számára. Csoportosulásuk már azt is jelzi, hogy készülődnek az őszi vonulásra.

A csapadéknak köszönhetően nemcsak a madárvilág lett változatos, hanem a puszta vegetációja is üdítő látványt nyújt. A mozaikos növénytársulásokban szemet gyönyörködtető a zöld és a vörösessárga színek váltakozása – tájékoztatott a Körös-Maros Nemzeti Park.

hirdetés