Romániában meghaladta az ötszázat az intenzív osztályon ápolt betegek száma

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

Romániában a koronavírus-járvány újabb tetőzését jelzi a napi megbetegedések stagnáló üteme, de egyre növekszik, és ismét meghaladta az ötszázat az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1256 embernél mutatták ki a koronavírust, ami öt százalékkal meghaladja ugyan az utóbbi két hét átlagát, de több mint tíz százalékkal elmarad a két hete feljegyzett negatív rekordtól. A szerdai adatok közel 26 ezer teszt kiértékelésén alapulnak, ezek közül 15 ezret orvosi javallatra, csaknem 11 ezret pedig saját kérésre végeztek. A pozitív tesztek aránya szerdán ismét 5 százalék alá (4,9 százalékra) esett: erre július 25-e óta csak egyszer volt példa.

Továbbra is egyre nő a nyomás a román egészségügyi rendszeren: a 42 ezer ismert aktív fertőzött közül 7200-an vannak kórházban, közülük pedig 502 súlyos beteg szorul intenzív terápiára. Szerdán ismét kiugróan sok, 54 koronavírusos beteg elhalálozásáról számolt be a GCS: ezzel 3421-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

MTI