Elsődleges a gyermek érdeke: a szülők felelőssége a kapcsolattartásban

KINCS, szülők Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az oktatási szünetek ideje alatt a szülők gyakran keresik fel a gyámhivatalt, hogy információt kérjenek az időszakos kapcsolattartás szabályairól.

hirdetés

Az elvált, valamint a különélő szülők gyermekének joga van kapcsolatot tartani mindkét szülőjével. A házasság vagy az életközösség megszűnésével ugyanis nem szűnik meg a szülők közös felelőssége a gyermek sorsát érintően. A szülői felelősség fogalma nem azonos a szülői felügyelettel. Az a körülmény, hogy a gyermek feletti szülői felügyeleti jogot csak az egyik szülő gyakorolja, nem érinti a másik szülőnek azt a jogát és kötelezettségét, hogy a gyermekével rendszeres kapcsolatot tartson, szeretetét kinyilvánítsa.

hirdetés

A gyermek érdekét, egészséges értelmi és érzelmi fejlődését súlyosan veszélyeztető módon jár el az a szülő, aki a kapcsolattartást akadályozza, és a másik szülő ellen neveli gyermeket. A kapcsolattartás akadályozásának polgári jogi és büntetőjogi következményei vannak. Március 1-jétől a bíróság a meghiúsult kapcsolattartás létrejöttét polgári nem peres eljárásban rendeli el. A külföldön élő szülő is tarthatja a kapcsolatot gyermekével, meghatározott időre magával viheti a gyermeket, ha a bíróság vagy a gyámhatóság máshogy nem rendelkezett.

A kapcsolattartás során felmerülő vitákat a szülőknek elsősorban egymás között kell tisztázniuk, a kettőjük együttműködése nélkülözhetetlen. Fontos, hogy a viták megelőzése érdekében a szülők minden esetben a kapcsolattartási rendnek megfelelően járjanak el – írja a bekesijarasok.hu.

hirdetés