A gasztronómiai hagyományőrzés a Dobozi Kisvendéglő elsődleges célja

Dobozi Kisvendéglő Fotó: Körös Hírcentrum

A Dobozi Kisvendéglő és Csárda híres a hagyományos, magyaros ételeiről. Ennek elérése a tulajdonos egyik célkitűzése volt a hellyel kapcsolatban. De nagy gondot fordítanak az alapanyagok frissességére és helyi beszerzésére is.

Békési Lajos üzletvezető, tulajdonos – annak idején az édesapjától átvéve – közel tíz éve irányítja a Dobozi Kisvendéglőt és Csárdát. Békési Lajos küldetése, hogy a klasszikus magyar ízeket mutassa be a kisvendéglőt választóknak. Néhány éve egy Németországban élő ismerőse cigánypecsenyét kért egy étteremben, de nem azt kapta, amire számított. A barát ekkor felháborodott, hogy a régi ételek már mindenütt csak újragondolva fogyaszthatóak, eltűnnek a hagyományok. Erre válaszul a dobozi étterem a régi kedvenc fogásokat a régi formájukban igyekszik a vendégek asztalára tenni. Több vendéglátóhelyen inkább újítanak, de a tulajdonos úgy látja, a vidék feladata a gasztronómiai hagyományőrzés.

hirdetés

Az étterem szociális étkeztetéssel foglalkozik a nap első felében, illetve délután és este az a la carte rendelésre van lehetőség. Emellett menüs étkeztetés, kiszállítás, rendezvények lebonyolítása is szerepel a repertoárban. Osztálytalálkozókat, céges rendezvényeket, 30-120 fős lakodalmakat rendszeresen tartanak a csárdában, ebben már szereztek gyakorlatot. A vendégeket helyben szerdától vasárnapig várják. Népszerű fogásuk például a kétszemélyes tál, amelyen cigánypecsenye, sajttal és sonkával töltött sertésborda, párizsi csirkemell, rántott sajt, rántott camembert, rántott gomba, rizs és burgonya található. De a gyerekek kedvencei sem hiányozhatnak az étlapról. A vidéki családok számára is elfogadható ár-érték arányt folyamatosan igyekeztek szem előtt tartani.

Emellett nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagok kiválasztására, beszerzésére. A szociális étkeztetés nagy segítségükre van ebben abból a szempontból, hogy a nagy mennyiségű elkészített étel miatt az alapanyagok garantáltan frissek, hiszen mindent azonnal felhasználnak. Különlegessége a helynek, hogy amennyire lehetséges, megyei termelők zöldségei kerülnek csak a konyhába. A burgonya például a tulajdonos saját kertjéből. Illetve az étterem fejlesztésére is hangsúlyt fektetnek. Legutóbb a konyha kapott teljes felújítást.

A vendégeknek kedveskedésként egy kis játékot is bevezettek. Az étel elfogyasztása után a pincér kivisz egy poharat három dobókockával. Ha a vendégnek sikerül három hatost dobni, akkor a fogyasztást az étterem állja. Már volt egy család rögtön az első héten, aki ezzel a lehetőséggel ingyen vacsorázott a csárdában.

A járványhelyzet az étterem számára is fontosabbá tette a kiszállítást. Békési Lajos elárulta, hogy az emberekben meg van az igény az éttermi étel fogyasztása iránt, de szívesebben étkeznének otthon. Ezért a vendéglő 20 km-es körzetében működik az a la carte kiszállítás. Menüt pedig Dobozon, Gyulán és Békéscsabán szállítanak ki.