Mintegy 1600 szociális intézményt zártak le

romániában, katonák, fertőtlenítése, szociális, járványügyi, fertőzöttek Fotó: koronavirus.gov.hu

Mintegy 1600 szociális intézményt zártak le a koronavírus-járvány miatt. Ez mintegy 100 ezer embert érint – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az államtitkár elmondta, az országos tisztifőorvos által elrendelt látogatási és intézményelhagyási tilalom a bentlakásos, idős emberek, fogyatékkal élők, pszichiátriai vagy szenvedélybetegek ápolásával foglalkozó intézményeket érinti. Az 1600 ilyen intézmény 3 százalékát érintette szeptember 1-ig a járvány, tehát 100 intézményből 97-ben még csak fertőzött sem volt – emelte ki az államtitkár. “Tehát országosan nyugodtan mondhatjuk, hogy a szociális ellátó intézményi rendszer – köszönhetően az ott dolgozók munkájának – jól vizsgázott” – tette hozzá.

Fülöp Attila szerint ebből egyetlen terület “lóg ki”. Mégpedig a főváros, ami mintegy 30 ilyen intézményért felel, mégis itt volt a gócpontja a problémáknak. A halállal végződött fertőzések kétharmada a budapesti intézményekhez köthető. Vagyis ezekben nem volt jó a kezelés, sőt sokszor jogszabályt sértettek. Hangsúlyozta, nem az a kérdés, hogy a fertőzés bejut-e egy adott intézménybe, hanem az, hogy mit tettek a megelőzésért. Ha pedig felüti a fejét a járvány, akkor, miként kezelik azt – tájékoztatott az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!