Közel háromszáz hazai rejtett műemlék nyitja meg ingyenesen kapuit a hétvégén

templom, Kulturális Örökség Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton több száz rendezvény, több mint kétszázötven vezetett séta és közel háromszáz rejtett hazai műemlék várja az érdeklődőket országszerte ingyenes programokkal 2020. szeptember 19-20. között.

A Miniszterelnökség koordinálásával zajló Kulturális Örökség Napjai programsorozat különlegességét az adja, hogy egy hétvégére olyan ritka műemléképületek és különleges helyszínek is megnyitják kapuikat, amelyek általában az év 363 napján zárva vannak a nagyközönség előtt. A két napra látogathatóvá váló rejtett, exkluzív helyszíneket szakavatott helyi önkéntes túravezetők, építészek, művészettörténészek, helytörténeti körök szakemberei mutatják be az érdeklődők számára ingyenesen, előzetes regisztrációhoz kötött formában vagy akár regisztráció nélkül.

Az idei rendezvény kiemelt célja, hogy két napra Magyarország olyan rejtett kulturális gyöngyszemei, köztük számos egyházi épület és templom is reflektorfénybe kerülhessen, amelyek nincsenek, vagy esetleg távolabb esnek a klasszikus turisztikai fősodorban található helyszínektől.

Békés megyében Gyulán az Evangélikus Templomban, Vésztőn a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhelyen, Szarvason a Tessedik Sámuel Múzeumban és Békéscsabán az Evangélikus Nagytemplomnál várják majd az érdeklődőket.

A békéscsabai Munkácsy Múzeum is készül az eseményre, ezúttal is az építészeti örökségekre helyezik a hangsúlyt. Szeptember 19-én és 20-án ingyenesen látogatható a múzeum összes kiállítása, szeptember 20-ra külön rendezvénnyel készülnek. A vasárnap 14 órakor kezdődő múzeumi program két részből áll, először tárlatvezetés az Egyszer volt, sosem volt – Békéscsabai épületek című időszaki kiállításban, majd városismereti sétára hívnak minden kedves érdeklődőt. Ennek keretében felkeresik a kiállításban látott épületeket (vagy azok helyét) Békéscsaba belvárosában. A rendezvény érdekessége, hogy ezúttal Dénes Attila fogja a résztvevőket vezetni, aki a csabaihazak.blog.hu oldal szerzője, amely alapján 2019-ben kiadták a Csabai házak almanachja című múzeumi évkönyvet.

A programokról további információ, valamint a regisztráció a programsorozat honlapján érhető el – tájékoztatott a Miniszterelnökség.