Rajzpályázatot hirdet a Munkácsy Múzeum a mikrovilág csodáihoz kapcsolódva

mikrovilág Fotó: Körös Hírcentrum

A Munkácsy Mihály Múzeum Konferenciatermében látható, A mikrovilág csodái című természetfotó kiállításhoz kapcsolódva szeptember 17-én délután 15 órától a tárlat megszületésének körülményeit érintő előadásra kerül sor. Valamint ez alkalommal mutatja be a múzeum a nagyközönség számára a kiállításhoz készült kiadványt is.

Váncsa Klára, a múzeum természettudományos muzeológusa, a kiállítás kurátora megosztotta, egyelőre nagyon pozitív visszajelzéseket kapnak az anyaggal kapcsolatban. Az ízeltlábúak miatt sokan idegenkednek eleinte, majd rácsodálkoznak a különleges képanyagra. Illetve a kísérőszövegek is sokak érdeklődését felkeltik, melyeket Ujvári Zsolt írt a képekhez. Egy-egy történettel, érdekességgel egészítve ki a látottakat.

hirdetés

Még interaktívabb a tárlat azáltal, hogy az eddig csak a közösségi oldalon látható fotók mellett a legérdekesebb hozzászólások is megjelennek. Ezzel nem titkon a fiatalabb közönséget is szerették volna becsábítani a múzeumba, továbbá le is nyűgözni egy kicsit az internetes tartalmak múzeumi falakon való ábrázolásával. Egy vendégkönyvet is elhelyeztek a kiállításnál, a véleménynyilvánításra így, élőben is lehetőséget adva.

Váncsa Klára kiemelte, ökológusként azért is fontosnak tartja ezt a kiállítást, mert így a nézők valóban egy olyan világot ismernek meg, amiben, ha akaratunkon kívül is, de sok kárt teszünk. Hiszen nem csak a lakásban, ablakpárkányon látható ízeltlábúak léteznek. Az apró, például a játszótéren is élő rovaroknak sokat árt a rendszeres fűnyírás és a rovarölő szerek alkalmazása. Pedig ezek a fajok is hozzájárulnak az élet fennmaradásához.

A múzeum más különlegességgel is készül az érdeklődő kicsiknek-nagyoknak. Meghirdetnek a kiállításhoz kapcsolódóan egy gyermekrajz pályázatot, melynek témája Az ízeltlábúak csodálatos világa lesz. A rajzpályázaton alsós és felsős diákok vehetnek részt egyénileg készített pályamunkákkal. Így a gyerekek is közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a mikrovilág apró lényeivel.

A Váncsa Klárával készült teljes interjút itt meghallgathatják: