Országos tisztifőorvos: most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány

koronavírus, tisztifőorvos, világjárvány, MÜLLER Cecília Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely (archív)

A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta, a járvány második hullámának a “természete” eltér az elsőtől, ezért másfajta védekezési stratégiát kell alkalmazni. Hozzátette: a koronavírusos betegek átlagéletkora tavasszal magasabb volt, jelenleg a két hullám fertőzöttjeinek együttes átlagéletkora 41 év, az utolsó tíz napot tekintve viszont csak 35 év.

hirdetés

Rámutatott: bár a fertőzöttek többsége fiatal, tovább tudják adni a vírust azoknak, akik magas kockázati csoportba tartoznak. Továbbra is a legveszélyeztetettebbek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília beszélt a hétfőtől bevezetendő szigorításokról is, így a maszkhasználat kiterjesztéséről, a szórakozó- és vendéglátóhelyek 23 órai zárásáról, illetve az októbertől, a köznevelési intézményekben bevezetendő kötelező testhőmérséklet-mérésről.

A maszkhasználat kapcsán kitért arra, hogy hétfőtől a sál vagy kendő már nem lesz elegendő az arc eltakarásához, csak textil- vagy orvosi maszkot lehet a jövőben hordani. Mint mondta, ezek olyan rendelkezések, amelyek a mindennapi életvitelt nem gátolják, de biztonságosabbá teszik. A szakember kitért arra, hogy október második felében lesz elérhető a szezonális influenza elleni védőoltás, immár mindenki számára térítésmentesen. Jelezte, a védőoltás beadatására a háziorvossal történt időpontegyeztetés után lesz lehetőség.

Az országos tisztifőorvos kérdés kapcsán elmondta, naponta ellenőrzik a kórházakat, hogy rendelkezésre állnak-e a gyógyításhoz szükséges tárgyi és személyi feltételek. Kidolgozott intézkedési terv van a koronavírusos betegek ellátására, a cél az, hogy őket olyan intézményekben lássák el, ahol ahhoz minden feltétel adott – tette hozzá. Az ellátandó betegek számának emelkedésével folyamatosan lépnek be új kórházak az ellátásba – mondta.

Amennyiben egy intézmény eléri kapacitásának 80 százalékát, jelzi ezt a Nemzeti Népegészegészségi Központnak, amely újabb és újabb kórházakat jelöl ki az ellátásra. Jelenleg a kapacitásokat nem merítettük ki – közölte.

A kötelező házi karantén 14 napról 10 napra csökkentésével kapcsolatban Müller Cecília elmondta: a nemzetközi tapasztalatokat vették figyelembe, hiszen a tíz nap alatt, az 5-6 napos lappangási időt is beleértve, kiderül a fertőzöttség. Európa számos országában már a 10 napos karantén az elvárt.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: a járvány második hullámában az egészségügyi dolgozók 5 százaléka fertőződött meg. Ahhoz, hogy megszorító, erőteljes korlátozó intézkedéseket ne kelljen hozni, rendkívüli fegyelmezettségre van szükség mindenki részéről – emelte ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a lélegeztetőgépek működtetéséhez szükséges technikai személyzetre vonatkozó kérdésre elmondta: a lélegeztetőgépek beüzemelését követően az azokat működtető személyzet – intenzív aneszteziológus orvos, szakasszisztens, nővérek és mindenki, aki a gép körül dolgozik – tájékoztatásban, oktatásban részesül. Ezt követően ők kezelik a lélegeztetőgépeket az utasítások szerint.

Hozzátette: amennyiben bármi probléma adódna a berendezésekkel, azokat tartalék gépekre cserélik. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: csak apróbb problémák esetén van szükség egy megbízással foglalkoztatott szervizre, egy technikusra, aki a kisebb hibát helyben is tudja javítani. A technikus folyamatos jelenléte felesleges, az elérhetősége a fontos, erre az egészségügyi szolgáltatók külön szerződéssel rendelkeznek – hangsúlyozta.

Ez is érdekelheti: