OVSZ: a véradások biztonságosak

véradások, irányított véradás Fotó: Magyar Vöröskereszt (archív felvétel)

A véradások biztonságosak a járványhelyzetben is – mondta az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Nagy Sándor hangsúlyozta: a dolgozók maszkban vannak és hétfőtől a donoroknak is kötelező lesz maszkot hordaniuk. Emellett ügyelnek a távolságtartásra, fokozottan fertőtlenítenek minden olyan felületet, amellyel a véradók érintkezhetnek. Egyre több intézetben biztosítják az időpontra érkezést, amivel már sokan élnek. Tájékoztatása szerint a készletek mennyisége jelenleg a biztonságos tartományban van, van annyi biztonsági tartalék, hogy ha a kórházakban hirtelen nagyobb mennyiségű vérkészítményre lenne szükség vagy valamilyen okból nem tudnák a véradókat fogadni, akkor is elegendő lenne pár napra.

hirdetés

Elmondta, a koronavírus-járvány miatt tavasszal meredek visszaesést tapasztaltak a véradásban, de akkor a kórházak is kevesebb vérkészítményt használtak. Bár nyáron normalizálódott a helyzet, több véradót kell megszólítani annak érdekében, hogy megjelenjenek annyian, ahány emberre szükség van. Nagy Sándor beszélt arról is, hogy nyáron több száz egység vérplazmakészítményt állítottak elő koronavírus-fertőzésen átesettek véréből. A legújabb, jövő héten induló kampányukkal pedig nemcsak azokat szólítják meg, akik a fertőzés súlyosabb formáján estek át és kórházban voltak, hanem mindenkit, aki fertőzött volt – írja az MTI.