Két hónap alatt háromezer bejelentés érkezett a HulladékRadar alkalmazáson keresztül

TeSzedd!, magyar közút, bejelentés, illegális hulladéklerakó, szemét Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (archív felvétel)

Háromezer bejelentés érkezett illegális hulladéklerakásról a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű programot segítő mobiltelefonos alkalmazáson keresztül az elmúlt két hónapban – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hétfőn Kaposváron, sajtótájékoztatón.

Boros Anita a „Tisztítsuk meg az országot!” települési önkormányzatokat érintő próbaprojektjeinek kezdetét jelentő eseményen egy illegális hulladéklerakó helyszínén állva kiemelte: a bejelentők hatezer fotót küldtek a még tesztelés alatt álló HulladékRadar applikáción keresztül. Az illegális hulladéklerakás országos probléma. Nincs olyan település, amely valamilyen szempontból ne lenne érintett. A megoldáshoz állami társaságok, közigazgatási szervek, helyi önkormányzatok összefogására és az állampolgárok támogatására van szükség – jelentette ki.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Pannon Egyetem szeptember 15-én elkészült felmérésében a megkérdezettek több mint 90 százaléka szerint a környezet védelmével „igenis foglalkozni kell”. A nyilatkozók az egyik legkárosabb környezetvédelmi problémaként az illegális hulladéklerakást jelölték meg. Boros Anita felidézte, hogy a „Tisztítsuk meg az országot!” program próbaidőszaka szeptember végéig tart.

Ennek során megvizsgálják, mik az illegális hulladékot lerakók szokásai. Milyen típusú, összetételű a hulladék, és mekkora kapacitás kell a lerakott mennyiség felszámolására. Túl vagyunk a Magyar Közút Zrt., a MÁV Zrt. és a Pilisi Parkerdő pilotprojektjein valamint, a Tiszához és a Bodroghoz kapcsolódó próbaprojekteken – jegyezte meg.

Forrás: MTI