A 10 hektár alatti állami földek értékesítésére kerül sor

kaszálás, európa, nemzeti Illusztráció: Pixabay

2020. szeptember 21-én indult a földértékesítési program harmadik üteme. Az Agrárminisztérium célja továbbra is az osztatlan közös földtulajdon felszámolása.

hirdetés

A több mint 6.300 db ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton egészen október 21-ig. A Nemzeti Földalapról szóló törvény egyes szakaszainak 2020. július elsején hatályba lépett változására tekintettel, hirdetményes úton kerülnek értékesítésre a korábbiaktól eltérően már a 10 hektár térmértékű ingatlanok is.

hirdetés

Országos szinten meghirdetésre kerül több, mint 1400 db 3 és 10 hektár közötti földterület, melynek összterülete meghaladja a 7 300 hektárt. Továbbá az első két ütemben nem értékesített 3 hektár alatti földeket is újra közzé teszi a NFK, melyek esetében több mint 2300 hektárnyi, 4800 db ingatlan megvásárlására nyílik újból lehetőség. A gazdáknak most is 30 napja lesz pályázni. Ahogy az első két ütemnél, most is a Magyar Állam fizeti az értékbecslés költségeit az 1 hektár alatti méretű földek esetében.

Az értékesítésre szánt ingatlanok listája a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) és az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzétételre kerül. Pályázni szintén a NFK honlapján elérhető Elektronikus Pályázati Rendszerben (EPR) 2020. szeptember 21-től lehet. Az EPR egy nyilvános, az adminisztratív terheket nagyban csökkentő, könnyen kezelhető és biztonságos pályázati rendszer, használata regisztrációhoz kötött. Békés megyében 609 ingatlan került meghirdetésre a pályázat keretein belül 62
település vonatkozásában.

hirdetés