Szerdán záporok, zivatarok érkeznek délnyugat felől

másodfokú, Hidegfront, másodfokúra, zivatarok, ausztrália, eső, zivatarveszély Fotó: Pixabay

Szerdán az eddigi száraz, csaknem zavartalanul napos idő helyébe záporok, zivatarok lépnek. Változás kezdődik időjárásunkban, egyre inkább egy Nyugat-Európa fölött kimélyülő ciklon előoldali áramlási rendszerébe kerülünk. Péntekig délnyugat felől még meleg, de időnként már nedvesebb légtömegek érkeznek.

hirdetés

Napsütésből szerdán sem lesz hiány, viszont már nem lesz zavartalan, a fátyolfelhők mellett a gomolyfelhők is megjelennek. Délelőtt csak néhol, délutántól kezdőden nyugat, délnyugat felől már több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok. Kezdetben főként a Dunántúlon, estefelé a középső, éjjel, illetve csütörtök hajnalban a keleti országrészben.

hirdetés

A Dunántúl keleti felén akár rendszerbe is szerveződhetnek a zivatarok, melyek kelet-északkelet felé haladva este a főváros környékét is elérhetik. A zivatarokhoz nagy mennyiségű csapadék, heves villámtevékenység és erős, viharos kifutószél társulhat. Fázni a hét harmadik napján sem fogunk, a csúcshőmérséklet 23 és 29 fok között alakul.

Csütörtökön kevesebb helyen, főként északkeleten, keleten alakulhat ki helyenként zápor, zivatar. Délen és keleten sokfelé szeles időben lesz részünk, a maximumok pedig a szerdaihoz hasonlóan alakulnak.

Pénteken megközelíti térségünket az a hullámzó frontrendszer, mely a hétvégére meghozza az igazi őszt. Záporok, zivatarok főként a nap második felében alakulhatnak ki a Dunántúlon. Erős lesz a délies szél. Még marad a meleg 22-30 fok közötti maximumokkal. 30 fok délen, délkeleten lehet.

Az országos lehűlés szombatra érkezik. A Dunántúlon lesz a leghidegebb, itt mindössze 13-16 fokos csúcsértékek várhatók. A Tiszántúlon ugyan kora délutánig még mérhetünk 20 fok feletti értékeket, azonban a front átvonulásával itt is gyorsan visszaesik a hőmérséklet. Délutánra a front várhatóan a csapadéksávval együtt kelet felé araszol majd, eső, és beágyazott zivatarok kísérik. Nyomában az erős délies áramlás erős, viharos északnyugati szélre vált. A legtöbb eső északon és a Dunántúlon gyűlhet össze, itt helyenként a 30-40 mm-t is meghaladhatja a csapadékösszeg. Napközben viszont nyugat felől egyre nagyobb területen megszűnik a csapadék, a Dunántúlon már délelőtt felszakadozhat a felhőzet.

Vasárnap is még erős lesz a nyugatias szél, de esni már csak kevés helyen fog. Előreláthatólag főként északon és a déli határ közelében eredhet el az eső, de pár órás napsütésre azért itt is lehet számítani. Hajnalban 3 és 10, délután 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. A meleg, nyárias időjárás ezúttal nem tér vissza, még a jövő hét elején is szeles, többfelé csapadékos időre van kilátás – tájékoztatott az Időkép.

hirdetés