Ismét diáknaptárakat kaptak a megyei diákok

diáknaptárakat Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A koronavírus-járvány miatt idén csak közvetve tudják átadni a megyei iparkamara munkatársai a diáknaptárakat a megye mintegy kétezer nyolcadikos diákjának. De fontosnak tartják, hogy a pályaorientációs kiadvány a tanulók kezébe kerüljön. Hiszen a továbbtanulással kapcsolatos döntést idén is meg kell hozni.

Jelenleg az eddigi életünk szinte minden területét uralja a COVID 19 járvány második hulláma. Emiatt sok minden elmarad, elhalasztásra kerül. A nyolcadikos tanulók azonban nem halogathatják a döntést, február 15-ig el kell dönteniük, hol tanulnak tovább jövőre. A döntéshez pedig sok-sok információra van szükségük. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) immáron negyedik éve készíti el számukra a továbbtanulásra való felkészülés szimbólumát, a diáknaptárt, melyet 2018-ban Szakképzési Díjra jelöltek.

– A diáknaptár azonban ebben az évben az iskolai portára érkezik – tájékoztatott Mészárosné Szabó Anna, a BMKIK szakképzési osztályvezetője. A járványhelyzet miatt nem mehetünk be a gyerekekhez. Keressük azokat a csatornákat, melyeken keresztül az iskolaválasztási információkat is el tudjuk hozzájuk juttatni. Hiszen egy teljesen új szakképzési rendszer bevezetésének időszakában vagyunk, melyet ők még nem ismernek. Naponta dolgozunk A, B és C tervekkel, mert hiszünk abban, hogy van megoldás az elérésükre. Tervezzük a 8.-os osztályfőnököknek és az iskolai pályaorientációs felelősöknek szóló tájékoztatók járásonkénti megtartását. Ha nem tarthatunk szülői értekezletet az iskolában, akkor majd iskolán kívüli helyszínre hívjuk a szülőket.

– Nem lesz Pályaválasztási Vásár, a középiskolai nyílt napok megtartása is kétséges. A digitális platformokat az iskolák a napi oktatásra használják, nem nagyon van példa arra, hogy pályaorientációs céllal is számítógép elé ültetnék a diákokat. Még mindenki bízik abban, hogy ha több nem is, de 1-2 hónap marad a kontakt tájékozódásra, ha a vírushelyzet mérséklődik. Közös a felelősségük a szülőknek, a pedagógusoknak, a pályaorientálást végző szervezeteknek, hogy a gyerekeket támogassák a döntés meghozatalában. Nem lehet a járványhelyzet mögé bújni, hogy majd csak lesz valahogy, hiszen ennek az lehet a következménye, hogy a gyermekünk nem a neki megfelelő oktatási intézménybe kerül – hangsúlyozta az osztályvezető.