Pócsi Gabriella: A Körösök vidéke védelme, népszerűsítése a cél

körösök Fotó: Körös Hírcentrum

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület lassan két évtizede dolgozik azon, hogy az itt élők, illetve ide látogatók megismerjék, elismerjék a térségünk értékeit. A egyesület működésébe Pócsi Gabriella munkaszervezet-vezető avatott be.

hirdetés

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Körösök térségének turisztikai fejlesztése érdekében alakult meg már 18 éve. Jelenleg is több önkormányzat és civil szervezet alkotja tagságát, segíti működését. Az egyesület a térségben a terület- és vidékfejlesztést, az aktív- és ökoturizmust, valamint a zöld szemléletformálást és a környezeti nevelést tűzte ki célul. A szervezet mindezek eredményeképpen 2015 áprilisában ünnepélyes keretek között megkapta a hivatalos natúrparki minősítést.

hirdetés

Több pályázatban részt vesznek, fejlesztésekben gondolkodnak. Néhány évvel ezelőtt több közösségi teret hoztak létre megyeszerte. Jelenleg négy pillér mentén végzik tevékenységüket. Az első a természeti és kulturális értékek megőrzése és megismertetése a helyi lakossággal, a második a környezeti nevelés és szemléletformálás, a harmadik a vidékfejlesztés. A negyedik alappillért pedig az aktív, illetve ökoturizmus fejlesztése adja. Az önkormányzatok mellett több szervezettel, intézménnyel is együttműködnek, de ez a kapcsolati háló is folyamatosan gyarapodik.

Nem csak Békés megyében tevékenykednek, hiszen a Körösök sem csak Békés megyét érintik. Részt vettek már több határon átnyúló projektben is, nagyrészt a helyi turizmust előmozdító fejlesztések érdekében. Mindemellett a helyi termelők támogatása is egyre nagyobb hangsúlyt kapott, különösen most, a járványhelyzet idején. Egyre népszerűbb, keresettebb az online rendelési forma, melyre heti egyszer van lehetősége a lakosoknak.

Programok tekintetében jelenleg túrákat szerveznek, a következő hetekben szinte minden hétvégén. Korábban már több, a lakosság minden rétegét megmozgató rendezvényt, családi napot valósítottak meg. Pócsi Gabriella nagyon büszke arra, hogy az elmúlt években egy valódi közösség jött létre, sokan visszajárnak a programokra.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés