Tisztítsuk meg az országot! – Lezárult a MÁV-pilot projektje

MÁV Fotó: MÁV

A MÁV közreműködőként vesz részt az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Tisztítsuk meg az országot!” projektjében. A pilot program során három helyszín tisztult meg a 80-as vasúti vonal elővárosi szakaszán, többszáz négyzetméter területen.

A „Tisztítsuk meg az országot!” program kezdeményezi a vasúti és közúti létesítmények mentén, az erdőkben, a nemzeti parkok területén, valamint az önkormányzati közterületeken fellelhető illegális hulladékok összegyűjtését. A pilot helyszínek értékelését követően ősszel megkezdődik a hulladékok felszámolása. Az idei év a projekt első üteme, amelynek eredményei alapján dolgozzák ki a következő időszakok feladattervét.

A vasúttársaság a pilot program keretében összesen 250 köbméter hulladékot szállíttatott el Budapest X. kerület, Rákos állomás rakodóterületéről. Mintegy 9,5 millió forint költséggel. A MÁV törekedett arra, hogy a pilot helyszín reprezentálja mindazon körülményeket, amelyeket a vasúti területek megtisztításakor figyelembe kell venni. Mint például a hulladékok összetétele (lom, vegyes építési-bontási, veszélyes), a terület megközelíthetősége, az összegyűjthetőség speciális körülményei. Vagy éppen a lebonyolítás módja (közmunkások igénybe vételével vagy külső partner bevonásával). Illegális hulladékot jellemzően települések környezetében, hajléktalanok tartózkodási helyein, ritkán látogatott üzemi területeken, szabadon megközelíthető helyszíneken, nyílt vonalak mentén helyeznek el.

A MÁV fővárosi és vidéki vasúti területeiről 2020 év eleje óta végzett illegális hulladék-elszállítások összmennyisége elérte az 1475 tonnát. Ez több mint 30 megrendeléssel csaknem nettó 72,5 millió forintba került. Idén Budapesten és Pest megyében 950 tonna (nettó 46,5 millió forint), vidéken 525 tonna (nettó 26 millió forint) illegális hulladék elszállításáról gondoskodott a vasúttársaság. A jogtalanul elhelyezett halmok összetételüket tekintve 60% nem veszélyes építési-bontási hulladékból, 38% lakossági lom hulladékból, 2% veszélyes építési-bontási és lakossági egyéb hulladékból állnak.

A MÁV öt év alatt országos szinten mintegy 18.000 tonna illegális hulladékot szállíttatott el, hozzávetőlegesen fél milliárd forint költséggel. Budapesten és Pest megyében 9700 tonna (mintegy 360 millió forint)-, vidéken 8100 tonna (hozzávetőlegesen 180 millió forint) illegális hulladék elszállításáról gondoskodott a vasúttársaság.

„Tisztítsuk meg az országot!” projekt

A „Tisztítsuk meg az országot!” MÁV-pilot záróeseményén dr. Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár kiemelte: pontos európai statisztikák hiányában csak megbecsülni tudják azt a környezeti, egészségügyi és anyagi kárt, amit az illegálisan lerakott hulladékok okoznak, de az bizonyos, hogy a kár egész Európában tetemes. Az illegális hulladéklerakás ellen a magyar Kormány határozottan fellép.

A szeptember 21-én megjelent kormányhatározat értelmében a „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű országos akció keretében 2020 és 2022 között négy ütemben kerül sor a közforgalmú területek, így a vasútvonalak megtisztítására is. A cél az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék eltakarítása, lehetőség szerint úgy, hogy a probléma ne termelődjön újra. A projekt 2020-ban megvalósuló első ütemében 13 milliárd forint forrást biztosít a kormány az illegális hulladéklerakók felszámolására. Az első ütem eredményei alapján dolgozzák majd ki a következő időszakok feladattervét.

Boros Anita hangsúlyozta: legutóbbi kutatásaik alapján az uniós tagállamokban 68%-ban az úthálózat és a vasúthálózat a legszennyezettebb területek. Egyik legfontosabb célkitűzésük, hogy megvizsgáljanak és kidolgozzanak egy olyan hatékony rendszert, amely lehetővé teszi Magyarország számára a teljes átállást a körforgásos gazdálkodásra. A körforgásos gazdaságban pedig nincs hulladék: a ma termékei a holnap alapanyagai – tette hozzá az államtitkár.

Dr. Homolya Róbert a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: országosan mintegy 400 helyszínen mért fel a vasúttársaság illegálisan elhagyott hulladékot. Ezeknek több mint fele a vasúti pálya mentén található. A jelenlegi felmérések alapján vasúti területeken 11.000 m3 illegálisan elhagyott hulladék található, mintegy 36.000 m2 területen. A MÁV az új programhoz készített friss hulladék-felmérés-, valamint a HulladékRadar applikáción keresztül beérkező adatok és információk alapján tervezi és folyamatosan végzi az elszállításokat.

Az operatív környezetvédelmi feladatokat a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. környezetvédelmi szervezete látja el valamennyi környezeti elem és hatás tekintetében, rendszerbe szedve az összes illegális hulladék-elhelyezéssel kapcsolatos feladat ellátását.

A MÁV tiltó táblákat helyez ki a már megtisztított területekre, vizsgálja a területhez való hozzáférés fizikai eszközökkel való megakadályozását, korlátozását illetve ellenőrzésekkel igyekszik fenntartani a területek hulladékmentességét. Az illegális hulladéklerakók felszámolása mellett az is fontos, hogy újabbak ne keletkezzenek, tehát a megtisztított területek szennyezésmentesek maradjanak – tájékoztatott a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.