Tartózkodtak a részvényesek az Alföldvíz Zrt. közgyűlésén

alföldvíz Fotó: Körös Hírcentrum

A tulajdonosok többsége tartózkodott az Alföldvíz Zrt. pénteki közgyűlésén, ahol a cég mérlegbeszámolójának elfogadása és a társaság alaptőkéjének leszállítása volt a két fő napirendi pont – közölte a közműcég közleményben.

hirdetés

Mint írják, a tulajdonosok többsége a cég mérlegbeszámolójának elfogadásakor tartózkodott, így a szavazás érvényes, de eredménytelen volt. Az alaptőke leszállításának alapja és feltétele a mérlegbeszámoló elfogadása volt. A jelenlévő tulajdonosok kifejezték szándékukat arról, hogy még tárgyalni kívánnak az Alföldvíz Zrt. további működéséről – jegyzik meg.

hirdetés

Várhatóan legkésőbb november közepén újabb közgyűlést hívnak össze – erősítette meg telefonon az MTI-nek Diós Zsolt szóvivő. A Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyékben szolgáltató Alföldvíz a pénteki közgyűlési előterjesztésben azt írta: nem látnak más gazdasági megoldást a társaság tőkeszerkezeti egyensúlyának helyreállítására, mint a 3 milliárd 815 millió forintos alaptőke leszállítását 2 milliárd 564 millióval veszteségrendezés érdekében 1 milliárd 251 millió forintra. Emellett 555 darab, összesen 7 millió 770 ezer forint névértékű saját részvényét bevonná és törzsrészévényét 9 ezer 400 forinttal 4 ezer 600 forintra csökkentené.

 

Az előterjesztéshez csatolt mérlegbeszámoló-tervezet szerint az üzemi tevékenység eredménye 2019-ben 647,8 millió forint veszteség; az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint. A cég jegyzett tőkéje 3,8 milliárd, saját tőkéje 1,7 milliárd, azaz a saját tőke a veszteség miatt az alaptőke kétharmadára csökkent, ami az alapszabályba és a polgári törvénykönyv előírásaiba is ütközik.

Az előterjesztés szerint a cég forrásbevonás hiányában nem zárja ki a gazdasági ellehetetlenülését. Az Alföldvíz Zrt. januárban 1,713 milliárd forintos alaptőke-emelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatokhoz a működéshez szükséges forrás megteremtése érdekében, ám a kérést forrás hiányában a fészvényesek elutasították.

A társaságnál 2017 nyarán arra számítottak, hogy többségi állami tulajdonba kerülnek, ám az akkori, június végi közgyűlésen az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát, így nem változott a tulajdonosi szerkezet. Az Alföldvíz Zrt. 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátását biztosítva. Legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik; az állami tulajdonrész 28 százalékos.

MTI

hirdetés