Kiss Mihály: Hibrid oktatást vezettek be a Trefortban

Kiss Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban – a többi szakképző intézményhez hasonlóan – jelentős változások következtek be az új tanévvel. Nem csupán a név, de a képzési struktúra is nagyban módosult. Többek között erről is beszámolt Kiss Mihály, az iskola igazgatója a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Az előző tanév lezárása sikeresen megtörtént a Trefortban is. Azt nagyon sajnálja az igazgató, hogy a szakmai versenyek döntői elmaradtak, ugyanis nagy reményeket fűztek a trefortos diákokhoz. Több tanuló határozottan jobban teljesített a digitális oktatás során, a vizsgák is rendben lezajlottak. A nyári időszakban fejlesztések is megvalósulhattak az intézményben. Nyílászárócserére, informatikai hálózat-korszerűsítés, fűtési rendszer-felújítás valósult meg. Ráadásul a Röplabda Akadémia elkészültével a tanulók testnevelés órái is kellemesebbek lesznek az új tanévben.

hirdetés

A járványhelyzetre tekintettel már a tanév kezdete óta arra készítik a diákokat az oktatók, hogy hogyan zajlik majd a tanítás, ha elrendelik ismét a digitális oktatást. Egy blended learning nevű módszert kívántak bevezetni, erre szeptember 28-án Kiss Mihály bejelentése alapján sor is került. A csoport/osztály egyik fele otthon, digitálisan kapja a tananyagot, teljesíti a feladatokat, a másik pedig bejár az órákra. Egy hét után pedig cserélnek. Így folyamatos maradhat a tanár-diák kapcsolat is. Az órarendeket is tömbösítve állították össze. Egy osztálynak egy adott napon csak gyakorlata, szakmai elméleti órái vagy közismereti órái vannak.

Plusz intézkedésként a magas tanulói létszám miatt a csengetési rendet is átalakították. A diákok több turnusban érkeznek az iskolába és töltik a szüneteket, hogy túl sokan ne tartózkodjanak egyszerre a folyosókon. Az étkeztetés is idősávosan alakul, a tereket pedig folyamatosan fertőtlenítik.

Az elkészült teljes interjút itt meghallgathatják:

 

Változások szeptember 28-tól

Hétfőtől az igazgató bejelentése alapján életbe lépett a hibrid oktatás a tagiskolában. A közvetített online oktatást egy informatikai fejlesztés teszi lehetővé. Az osztály nagyjából fele a tanteremben, a maradék pedig otthon, a közvetítésen keresztül hallgatja az órát. Több a nagylétszámú osztály, ahol nagyobb a fertőzésveszély is, ezért szeretnének időben lépni. Nem fog vonatkozni ez a szabály a tanulási nehézségekkel küzdő diákokra, sportolókra, a felnőttképzés résztvevőire. A gyakorlatok lebonyolítása sem fog változni.