Szombaton felmelegedés, majd hidegfront érkezik

Változékony, október, melegebb, szeptember, ősziesebbre, Felmelegedés Illusztráció: Pixabay

Felmelegedés jön péntektől, szombaton 27-29 fok is lehet, majd este hidegfront érkezhet zivatarokkal.

hirdetés

Csütörtökön hidegörvény okoz barátságtalan, szeles időt, főként északkeleten nagy mennyiségű csapadékot. Pénteken változik a helyzet. Elér bennünket annak a viharciklonnak a melegfrontja, mely Nyugat-Európában többfelé viharos időt, orkánerejű szelet okozhat. Nálunk orkánra nem kell számítani, de többfelé feltámad a délies szél. Kezdetben északkeleten eshet, napközben a napos időszakok mellett csak kisebb eső, egy-egy gyenge zápor fordulhat elő. Melegedés kezdődik, délután 18-25 fokot mérhetünk.

hirdetés

Szombaton a ciklon melegszektorában fogunk elhelyezkedni. Erős, viharos délies széllel özönlik be Afrika felől a meleg levegő, napközben elérhetjük a 23-29 fokot. Az átlagosnál 8-10 fokkal melegebb levegő érkezhet a szombat estére várható hidegfront előterében. A napos időszakok mellett késő délutánig nem várható számottevő csapadék, majd késő délután, este nyugat felől megérkezhet a ciklon hidegfrontja.

A front vonulását záporok, zivatarok és viharos, zivatarok környezetében akár 80 km/órát meghaladó széllökések kísérhetik. Egyes modellek zivatarlánc kialakulásával is számolnak, mely nyugatról kelet felé roboghat végig az országon szombat estétől vasárnap hajnalig. A front csak pár fokos lehűlést hozhat, vasárnap 19-24 fok lehet a nappali órákban. Előreláthatólag szeles marad az idő, de több órára kisüthet a nap – írja az Időkép.

hirdetés