Innovatív hajtásos szamócatermesztés Békésen

szamóca, eper Képünk illusztráció

Békés Város Önkormányzata a napokban döntött arról, hogy mintegy 5 hektár, saját tulajdonú ültetvényen hajtásos szamóca termesztését valósítaná meg jövőbeli Európai Uniós forrás bevonásával. Szakemberek bevonásával hónapokkal ezelőtt kezdődött meg az egyeztetés a krakkói Agrártudományi Egyetemmel.

hirdetés

A Lengyel Szamóca Intézetben megvalósított projekt mintájára Békésen a helyi szociális szövetkezet és a Gál Ferenc Egyetem helyi szakképző iskolájának bevonásával kívánják létrehozni a Békési Szamóca Intézetet. Az intézet célja, hogy népszerűsítse a magyar termelők körében az irányított szamócatermesztés innovatív módszereit, és bemutassa a szamóca termesztésével kapcsolatos legújabb módszereket, kutatási eredményeket.

hirdetés

A partnerség hozzájárul többek között ahhoz, hogy a szamócakínálat bővítése érdekében a legjobb fajtákat kiválasszák, mindemellett meghatározná a legjobb tápanyag-összetételt és növényvédelmet annak érdekében, hogy minél magasabb hozamú lehessen a hazai termés. A lengyel projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból kapott támogatást a megvalósításhoz. Békés Város Önkormányzata a 2021-2027 Európai Uniós fejlesztési ciklusban az újonnan megjelenő K+F források bevonásával indítaná el a szamócatermesztést 5 hektár földterületen.

hirdetés