Békés megyei kézműveseket díjazott az Iparkamara

iparkamara díjátadó, kiállítás, Békéscsaba Fotó: Körös Hírcentrum

Az MKIK 2002-ben indította útjára a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. A magyar kézműves hagyományok és adottságaik jobb hasznosítása érdekében született kezdeményezés keretében a kiemelkedő kézműves termékek alkotói a „Magyar Kézműves Remek” elismerő címben részesülhetnek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által 2020-ban meghirdetett pályázatra 101 pályamű érkezett be, melyből 38 pályázó érdemelte ki a Magyar Kézműves Remek címet.

A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nincs korlátozva, a pályázók teljesítménye számít — ilyen formában szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

hirdetés

A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen. A díjazott kézműves termékek — előállításuk, használatuk bemutatásával bővítik az ország, egy-egy régió turisztikai programkínálatát, hozzájárulnak a magyar imázs erősítésére alkalmas igényes termékek kereskedelmi választékának szélesítéséhez, minőségi színvonalának emeléséhez, a magyar kulturális örökség sajátos közvetítéséhez.

A megújult pályázati feltételeknek köszönhetően egyre több új kézműipari alkotás is megjelent a pályaművek között a „hagyományosnak” számító kézműves termékek mellett.

A Magyar Kézműves Remek címet nyert pályázók termékeiből az MKIK korábban minden évben kiállítást rendezett, amely a Hungexpo területén volt megtekinthető. Ebben az évben azonban a koronavírus okozta egészségügyi válsághelyzet miatt a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hunyadi téri épületében mutatják be a Magyar Kézműves Remek pályázaton induló kézművesek alkotásait.

2020-ban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kiírására 11 Békés megyei alkotó 12 pályaművel jelentkezett. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara három kézművese kapta meg idén a Magyar Kézműves Remek elismerést: Komárné Papp Margit (Battonya) nőiruha-készítő Dél-alföldi Apátfalvi női viseletével, Szőke Péter (Békéscsaba) ostorkészítő népi iparművész (hortobágyi karikás ostor) és Dávidné Gyarmati Zsuzsanna (Békés) szövő, népi iparművész (Torontáli együttes).

A Békés megyei indulók a Magyar Kézműves Remek pályázatra beadott magas színvonalú alkotásaikért a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől, Dr. Orosz Tivadartól és Cseh Istvántól, a Kézműipari Tagozatból választott alelnöktől elismerő oklevelet vehettek át:

  • Barcsay Andrea (Doboz) fazekas (tótkomlósi szűrőtálak újragondolva )
  • Farkasné Kun Anikó (Gyula) viseletvarró (gyulai szűcshímzéssel díszített ruha és blézer)
  • Dávidné Gyarmati Zsuzsanna (Békés) szövő, népi iparművész (bőr-gyapjú táskák) (2. pályamunka)
  • Dr. Illés Károlyné (Békéscsaba) hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere (Baranyai főkötő mintával díszített lakástextilek
  • Farkasné Jeszenszky Anita (Békéscsaba) népi ékszerkészítő, népi iparművész (rózsavirágos kollekció)
  • Jámborné Papp Gizella (Dévaványa) („ZIGI” levendulás, illatos gyertya termékcsalád)
  • Kocsor Imréné (Békés) kosárfonó, népi iparművész (fonott kosarak)
  • Lukács Eszter Mária (Békés) hímző, népi iparművész (ebédlógarnitúra békési hímzéssel)
  • Rózsáné Szakálos Ildikó (Gyomaendrőd) amatőr csipkekészítő, kézi hímző (Szigetvár vidéki fehér ünnepi öltözék a mai kor divatvilágába újragondolva)