Vízügyi főigazgatóság: apadnak a folyók, nem lesz újabb eső a héten

Gondot okoz a közlekedésben a Hernád áradása Bőcsön Fotó: MTI/Vajda János

Apadásnak indult a Sajó, a Bódva, a Hernád és az Ipoly; a vízgyűjtő területeken ezen a héten nem kell újabb csapadékra számítani – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

hirdetés

A közlemény szerint a Sajó szinte a teljes hazai szakaszon apad, a Hernádon érkező árhullám hatására elhúzódó tetőzés  Kesztyéten térségében jár. Sajópüspökinél, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál ütemes apadás mellett a másodfokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek. Sajópéternél és Felsőzsolcánál várhatóan szerdán, Sajószentpéternél pedig pénteken csökkenhet a vízszint az első fok szintje alá – írták.

hirdetés

A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, az apadás már Szendrőnél is felgyorsult. A Hernádon levonuló árhullám után folytatódik a lassú apadás, amelynek ütemét a szlovákiai Ruzsini tározó vízeresztése is befolyásolja. Hidasnémetinél hétfő reggelre az első fok szintje alá csökkent a vízszint, Gesztelynél várhatóan vasárnapra lesz az első fok szintje alatt.

Közölték azt is, mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád-vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás várhatóan az alsó szakaszon is ütemesen megy végbe. Az Ipoly Ipolytölgyes kivételével mindenhol apad. A Bodrogon pedig úgy vonul le az árhullám, hogy várhatóan nem éri el az első fok szintjét sem. A vízügyes szakemberek még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el az érintett területeken, kisebb töltésszivárgások előfordulnak, de ezek beavatkozást nem igényelnek – áll a közleményben.

Frissítés 2020.10.19. 15.47:

Elsodort egy kerékpáros nőt a megáradt Hernád Bőcsnél – közölte az M1 aktuális csatorna hétfői Híradójában.

A tudósítás szerint a 45 éves nő kerékpárral akart átkelni az úton, ahol hömpölygött a víz, de elakadt és nem tudott kijönni. A katasztrófavédelmet és a mentőket is riasztották. Az M1 tudósítója a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településről bejelentkezve azt mondta: a nőnek a kihűlésen kívül nincs baja, de megfigyelésre kórházba vitték.

Arról is beszámolt, hogy folyamatosan csökken a vízszint, 30 centimétert apadt a tetőzés óta. A Hernád a Sajóba ömlik, és mivel a Sajó medre megtelt, nehezen tudja befogadni a Hernád vizét, ezért lassú az apadás. A hirado.hu azt írta: az áradások a térségben Hernádszentandrást, Kiskinizst, Hernádkércset és még több települést érintenek.

MTI

hirdetés