A Harruckern tagiskolában is változott a képzések rendszere

harruckern Fotó: Körös Hírcentrum

A Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban már a tanévkezdés is rendhagyóra sikerült a járványhelyzet miatt. A tanévet jelentősen befolyásoló tényező volt még természetesen a szakképzési rendszer megújítása. A részleteket Czeglédiné Szappanos Anita iskolaigazgató osztotta meg a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Sem a klasszikus értelemben vett tanévnyitó, sem más iskolai rendezvény, nyílt nap nem zajlik az intézményben – kezdte Czeglédiné Szappanos Anita. Ennek ellenére nagyon várták a szeptember elsejét, hiszen március közepe óta a tanulók nagy részével nem találkoztak a pedagógusok. Közel 600 fő vesz részt a nappali képzéseken és nagyjából 150-en a felnőttek képzésében. Három telephellyel működik az iskola: Gyulán, Eleken és Szabadkígyóson vannak a diákok.

hirdetés

Egy intézményi szintű intézkedési tervvel kezdték a tanévet, amely a járványhelyzetre vonatkozó előírásokat fogalmazza meg. Ameddig lehetséges, addig a tanórák alatt is folyamatosan szellőztetnek, néhány óránként fertőtlenítik az iskola helyiségeit. Emellett pedig csökkentették a diákok vándorlását, a nagyobb létszámú órák nagyobb termekbe kerültek, hogy a távolságtartás is megoldható legyen.

A szakképzés átalakításával az iskola neve és képzési palettája is változott. Jelenleg elindult az ötéves technikumi képzés, a hároméves szakképzés és a hároméves szakiskolai képzés. Illetve a Dobbantó pályaorientációs program is része lesz a képzéseknek. Összesen 16 képzési jegyzékben szereplő szakmát oktatnak. A technikusi rendszerben az egészségügyi, az informatika, a rendészet és közszolgálati, a kereskedelem, és a szépészeti ágazat van jelen. A hároméves szakképzés után lehetőség lesz a kétéves nappali képzésre is. A felnőttek képzése egyéni munkarendben valósul meg az iskolában.

Az infrastruktúra fejlesztése, a környezet szépítése része a napi feladatoknak. Mivel március közepén kiürült az iskola, sok fejlesztést előre tudtak hozni. Több tanteremben parkettát cseréltek, festés is történt. A gyulai Madaras fiúkollégium beépített szekrényeit szintén lecserélték, a padló felújítása szintén folyamatban van. A szép környezet jegyében október végéig a gyerekeknek lehetőségük van kidekorálni a tantermeiket, egy verseny indult az intézményben.

A teljes interjú itt meghallgatható:

hirdetés