Veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akció az ország közútjain

Veszélyesáru Fotó: Katasztrófavédelem

A korábbi évekhez hasonlóan október 19-21. között országos közúti veszélyesáru-szállítási ellenőrzési akciót tartott a katasztrófavédelem a társszervek területi és helyi szerveinek részvételével DISASTER 2020. ADR akció elnevezéssel.

hirdetés

Az akció elsődleges célja az illegális, rejtett nemzetközi és belföldi közúti veszélyes szállítmányok felderítése. A szabálytalan, ezért kockázatot jelentő szállítmányok kiszűrése, a közúti közlekedés biztonságának növelése volt. Az ellenőrzéseket országosan, összehangoltan hajtották végre összesen csaknem 130 helyszínen, 375 katasztrófavédelmi szakember részvételével. A hatékonyság érdekében mozgó katasztrófavédelmi csoportok is részt vettek az akcióban.

hirdetés

A hatóságok képviselői kiemelt figyelmet fordítottak a járványügyi helyzet miatt szükséges egyéni védőeszközök használatára és a kötelező távolságtartásra. Az akció ideje alatt összesen 2 ezer 928 közúti járművet ellenőriztek. Ezek közül 951 jármű szállított a veszélyes áruk közúti fuvarozásának szabályai, azaz az ADR hatálya alá tartozó rakományt. Az ellenőrök 52 veszélyes árut szállító közúti járműnél összesen 93 szabálytalanságot tártak fel. A szabálytalanság jellege miatt 26 esetben fel kellett tartóztatni a járművet, a feltárt hibák miatt 14 azonnali intézkedésre volt szükség, 23 esetben még a helyszínen kiadták a hatósági határozatot. Az akció során szúrópróbaszerűen vizsgálták az ADR előírásai szerint nem jelölt járműveket is, 11 esetben tapasztaltak szabálytalanságot.

A vizsgált közúti járművek három nap alatt összesen több mint 10 ezer 300 tonna és majdnem 490 ezer liter veszélyes árut szállítottak. Az azonosított szabálytalanságok aránya a korábbi évek DISASTER-akcióihoz hasonlóan 9,8 százalékos volt, ami egyértelműen azt mutatja, hogy indokoltak a rendszeres ellenőrzési akciók, hiszen ezek nagymértékben erősítik a közúti közlekedés biztonságát – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

hirdetés