Rekord alacsony szinten a jégtakaró kiterjedése

jégtakaró Illusztráció: Pixabay

A mérések 1979-es kezdete óta nem volt ilyen alacsony az Északi-sarkot körülölelő tengeri jégtakaró kiterjedése október végén.

hirdetés

A műholdas megfigyelések 1979-es kezdete óta az Északi-sark körüli tengeri jég a legkisebb kiterjedését 2012 szeptemberében érte el. Bár idén nem csökkent rekord alacsony szintre, így is 2012 után a második legkisebb méretűre zsugorodott szeptemberre a jégtakaró.

Az Északi-sark körüli jég a féléves nappal beköszöntével március végén kezd veszíteni nagyságából. Rendszerint szeptemberre éri el a legkisebb kiterjedését, majd októberben a sarki éjszaka beálltával újra növekedni kezd. Idén azonban ez a növekedés egyelőre elmaradni látszik. Ennek köszönhetően újabb rekord született: 41 éve, vagyis a mérések kezdete óta nem volt ilyen alacsony a tengeri jégtakaró kiterjedése október végén.

Ez a folyamat hatással bírhat a téli hónapok időjárására is. Erős poláris örvény rendszerint akkor alakul ki, ha a jégtakaró megfelelő vastagságot és kiterjedést ér el. Ennek elmaradása esetén kisebb lehet a különbség a magasabb és alacsonyabb földrajzi szélességek hőmérséklete között, melynek következtében a poláris örvény gyenge maradhat.

Ilyen esetekben a nyugat-keleti irányú légáramlás helyett intenzívebben jelentkezhet a meridionális, azaz észak-déli irányú légtömegcsere. Vagyis délről könnyebben érkezhet meleg levegő a sarki területek irányába, míg a sark irányából hideg, fagyos levegő áramolhat szabadon dél felé. Ha ez bekövetkezik, akár Európa is gyakrabban részesülhet hidegbetörésekből a tél folyamán. Érdemes lesz tehát nyomon követni a folyamatok alakulását – számolt be az Időkép.

hirdetés