Emberkereskedelem bűntette miatt tartóztattak le egy nőt

bűnügy, fogvatartott, emberkereskedelem Fotó: iStock

A Békés Megyei Főügyészség személyi szabadságától megfosztott személy sérelmére, kizsákmányolás céljából, erőszakkal, fenyegetéssel, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt kezdeményezte egy 42 éves várbalogi nő letartóztatását, aki társával együtt prostituáltakat futtatott. A másik, 28 éves nő már tavaly szeptember óta letartóztatásban van.

hirdetés

A Győr-Moson-Sopron megyei illetőségű nő és társa 2019. április eleje és június 29. napja között anyagi haszonszerzés céljából két kiszolgáltatott helyzetben élő nőt vettek rá prostitúciós tevékenység végzésére az egyikőjüket azzal az ígérettel, hogy a bevételből majd fele-fele arányban fognak osztozni, de nem így történt! A szexuális tevékenység folytatása érdekében a prostituáltakat az országon belül több településre, többek között Siófokra és Győrbe elszállították, elszállásolták, illetőleg fényképes hirdetéseket adtak fel a nevükben az egyik erre szakosodott internetes portálon. Ők fogadták a hirdetésben megadott telefonszámra érkező hívásokat, megszervezték a találkozók helyét és idejét, illetőleg megegyeztek a vendégekkel a szexuális szolgáltatás jellegében is. Ezt követően felügyelték a szexuális szolgáltatás zavartalan lebonyolítását, majd a szexuális szolgáltatásból befolyt összegeket eltették, azokból csekély összeget bocsátottak a sértettek rendelkezésére.

hirdetés

A két terhelt a prostituáltakat folyamatos kontroll alatt tartották, mobiltelefonjukat, internet elérhetőségüket elvették, és személyi szabadságuktól is megfosztották oly módon, hogy egy siófoki ingatlanba bezárták őket, ezzel kényszerítették a sértetteket szexuális tevékenység végzésére.

A törvény a gyanúsítottak terhére róható bűncselekményt 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. A letartóztatás kezdeményezésére egyrészt azért került sor, mert a várható büntetés nagyságára tekintettel fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, illetőleg attól is megalapozottan tartani lehet, hogy a nő szabadlábra kerülése esetén a bizonyítás eredményét veszélyeztetné, így különösen a büntetőeljárásban részt vevő más személyt, különösen a sértetteket megfélemlítené vagy jogellenesen befolyásolná.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a főügyészség indítványával egyetértett, és a nő letartóztatását 1 hónapra elrendelte – tájékoztatta hírportálunkat dr. Berg Márta mb. főügyész.

hirdetés